Painostetaanko sinua?

On olemassa terveitä, mutta myös sairaita ja oirehtivia kristillisiä yhteisöjä. Ei-terveitä yhteisön piirteitä ovat esimerkiksi painostaminen johonkin tiimiin, vihaiset katseet kun ei osallistu katuevankeliointiin, pelottelu kun arvostelee toimintaa tai aikoo erota yhteisöstä, vaikeneminen imagosyistä johtajaveljen töpeksittyä, ajatusmalli että vain kyseisen yhteisön jäsenet pelastuvat, kritiikin antamisen estäminen tai sen katsominen uskon heikkoudeksi, alistaminen johtajan oikkuihin tai henkilökohtaiseen elämään puuttuminen ns. Jumalan profetiana.

Hengellinen väkivalta aiheena tulisi kuulua kristillisten yhteisöjen koulujen ohjelmaan koska aihe on oikeasti tärkeä. Asiaa tulisi myös aika ajoin pohtia seurakunnissa.

Seurakunnan tilaisuuksissa kävijän ei tarvitse osallistua yhtään mihinkään. Hän voi vain vastaanottaa ilman että häneltä edellytetään mitään tai että hän jäisi jotakin velkaa.

"Ja heidän vaeltaessaan hän meni muutamaan kylään. Niin eräs nainen, nimeltä Martta, otti hänet kotiinsa. Ja hänellä oli sisar, Maria niminen, joka asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettansa. Mutta Martta puuhasi monissa palvelustoimissa; ja hän tuli ja sanoi: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi." Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois."" (Luuk.10:38-42)