Voi meitä miehiä!

"Miehen mielestä on oikea monikin tie, joka lopulta on kuoleman tie." (Sananl. 14:12)

Voi meitä miehiä!

”Miehet, rakastakaa vaimojanne, niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä.” (Ef.5:25-29)

Rakastatko sinä vaimoasi uhrautuvasti, pyytettömästi, anteeksiantavasti ja iankaikkisesti kuten Kristus?

Tässä jakeessa rakkaus on agapee-rakkautta. Rakkaus on lahja. Kristuksessa me voimme rakastaa Jumalan lahjaksi antamalla rakkaudella. Tämä rakkaus ei katso ulkonäköön, ei valituksen määrään, eikä mihinkään muuhunkaan kuin Kristukseen.

On muuten selvää, että mies elää vaimonsa kanssa koko elämäsnsä ja vaimo elää miehensä kanssa koko elämänsä. (Matt.19:4-6, Room.7:2-3)



Vanhempien sama linja

”Lapset, olkaa vanhemmille kuuliaiset kaikessa, sillä se on otollista Herrassa” (Kol.3:19, ks. myös Luuk. 2:51)

Lapsen tulee olla kuuliainen sekä äidille että isälle.
Jos äiti ja isä ovat eri mieltä asioista, miten Jumalainen lapsi voisi noudattaa tätä sanan kohtaa? Tässä on siis kehoitus myös vanhemmille: sopikaa asioista!

Olkaa alamaiset

"Vaimot, olkaa miehillenne alamaiset, niinkuin sopii Herrassa." (Kol.3:18)

Asiayhteys antaa ymmärtää, että tässä tosiaan on kyseessä aviovaimo. Tarkemmin sanottuna kehoitus on annettu uskovalle aviovaimolle. Aikaisemmin Kolossalaiskirjeessä puhutaan uskovan asemasta Kristuksessa. Uskovan asema on Kristus myös normaalissa perhe-elämässä missä vaihdetaan kakkavaippoja ja välillä riidellään :). Jumala on antanut meille paikan vaimona, miehenä, lapsena, isänä tai äitinä.

Vaimolla on miehen rinnalla Jumalan asettama paikka. Kirjaimellisesti vaimo tehtiin miehen kylkiluusta (1.Moos.2:22)

Tämä alun jae ihan turhaan aiheuttaa närää. Sanotaan, että hyvänen aika, tämähän pilkkaa naisen oikeuksia tai että taas poljetaan tasa-arvoa. Rakas lukija, tässä ei pilkata vaimon oikeuksia eikä tasa-arvoa.

"niin myös vanhat naiset olkoot käytöksessään niinkuin pyhien sopii, ei panettelijoita, ei paljon viinin orjia, vaan hyvään neuvojia, voidakseen ohjata nuoria vaimoja rakastamaan miehiänsä ja lapsiansa, olemaan siveitä, puhtaita, kotinsa hoitajia, hyviä, miehilleen alamaisia, ettei Jumalan sana pilkatuksi tulisi." (Tiit.2:3-5)

Huomasitko: "Ettei Jumalan sana pilkatuksi tulisi!" On selvää, että maailma tekee juuri päinvastoin mitä Jumala Sanassaan sanoo. Maailma haluaa, että perheissä taistellaan siitä kuka on pää. Mutta uskovan ei tule mennä maailman mukana.

Sanotaan vielä, että vaimo ei ole alamainen naapurin isännälle vaan omalle miehelleen. Eikä vaimon tule olla alamainen omallekaan miehelleen jos mies paatuneena elää kuin Jumalaa ei olisi; Esim. paatuneen miehen väkivallan kohteena ei tarvitse olla. Alamaisuus ei ole diktaattorin alla olemista eikä alistamista. Alun jakeen Sana osoitettiin vaimolle, ei miehelle. Se ei missään mielessä ole miehelle lupa alistaa! Kyse ei lainkaan ole alistamisesta. Kyse on lyhyesti sanottuna Kristuksesta.

Elämän kruunu

Smyrnan seurakuntaa voisi kuvata kärsiväksi seurakunnaksi (Ilm.2:8-11). Jeesuksella ei ollut tästä seurakunnasta mitään moitteen sanaa. Tekstistä huokuu lohduttava toivo ylösnousemuksesta:

"-Näin sanoo ensiimäinen ja viimeinen, joka kuoli ja virkosi elämään:" (Ilm.1:1)

"-Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun." (Ilm.2:10)

"Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Sitä, joka voittaa, ei toinen kuolema vahingoita." (Ilm.2:11)

Kuka on tämä voittaja? Se olet sinä uskossa Jeesukseen. Mikä on tämä toinen kuolema joka ei sinua vahingoita? Se on iankaikkinen ero Jumalasta, tulijärvi. Se ei koske sinua koska sinä uskot Jeesukseen. Uskothan?

Sydän

"Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: "Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?"" (Ap.t.2:37)

Sydämen pisto on hyväksi, jos kyseessä on havahtuminen omaan tilaansa ja jos siihen on tarjolla apu. Sekä ei-uskoville että uskoville sydämen pistoon löytyy apu Jeesukselta. Kummassakin tapauksessa sydänkipuja kärsivän tulee kääntyä Jumalan puoleen.

Alla on kaksi Raamatun paikkaa. Ensimmäinen "sydänleikkaus" tehdään niille jotka eivät ennen uskoneet; mutta nyt uskoontulon hetkellä heidän sydämensä ympärileikataan Kristuksessa. Tämä on hengellinen leikkaus. Kaikkien pelastuneiden sydämet on ympärileikattu Kristuksessa (Kol.2:11).
Toinen jae pätee kaikille uskoville joilla on sydänkipuja. Niistä pääsee eroon armoistuimella joka on Kristus (Hebr.4:16).

"ja hänessä te myös olette ympärileikatut, ette käsintehdyllä ympärileikkauksella, vaan lihan ruumiin poisriisumisella, Kristuksen ympärileikkauksella:" (Kol.2:11)

"Käykäämme sentähden uskalluksella armon istuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon, avuksemme oikeaan aikaan." (Hebr.4:16)

Erkki Leminen puhuu hengellisestä sydämen läppäviasta. Siinä maailman saasta pääsee vuotamaan falskaavan läpän kautta sydämeen.

Kaikissa sydänvioissa auttaa Jeesus, on sydänkipu sitten fyysistä tai henkistä. On tärkeää hoitaa sydäntä ja pitää lyhyet tilivälit Jumalan kanssa.

Ovi auki

”Tervehdys Laodikeassa oleville veljille ja Nymfalle sekä hänen kodissaan kokoontuvalle seurakunnalle.” (Kol.4:15)

On ihan Raamatullista että seurakunta kokoontuu kotona. Itseasiassa kannustan sinua avaamaan kotisi oven seurakunnan tilaisuuksille.

Ajattele että sinun kodissasi voidaan julistaa Jumalan Sanaa. Sinun olohuoneessasi ihminen voi antaa elämänsä Jeesukselle. Voin sanoa noin 6-7 vuoden kokemuksella, että oven voi rohkeasti avata. Aluksi kodissamme kokoonnuttiin kerran kuukaudessa, nykyään joka viikko. Annan tässä muutaman vinkin:

1. kodin ei tarvitse olla jynssätty lattiasta kattoon
2. tarjottavia antimia ei välttämättä tarvita lainkaan.
3. sinun ei tarvitse loistaa ja säteillä.

Tärkein anti on Jumalan Sana, joka virvoittaa ja ravitsee myös emäntää ja isäntää. Haluaisin tuoda esille myös sen asian, että kun olemme heikkoja, meissä on jotenkin tilaa Jumalalle. Heikkoina emme mene omassa voimassa emmekä voi antaa kunniaa muulle kuin Jumalalle. Oikeasti me voimme heikkoina mennä srk-tilaisuuksiin ja vaikka evankelioimaan kadulle.

”;sillä kun olen heikko, silloin minä olen väkevä.” (2.Kor.12:10)