2.Kun.13

"Hasael, Aramin kuningas, sorti Israelia, niin kauan kuin Jooahas eli. Mutta Herra oli heille laupias, armahti heitä ja kääntyi heidän puoleensa liiton tähden, jonka hän oli tehnyt Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin kanssa. Sillä hän ei tahtonut tuhota heitä, eikä hän ollut vielä heittänyt heitä pois kasvojensa edestä." (2.Kun.13:22-23)

Täytyy tunnustaa, että en ole aina kovin kiltti. Enkä varmasti ole ainoa. Me ihmiset olemme tällaisia, että emme ole ns. täydellisiä. Minä ainakin olen kaikkea muuta kuin täydellinen - vaikka uskon Jeesukseen. Myönnän, että usein rikon Jumalan tahtoa vastaan, ja se tuntuu pahalta. Miten sitten on, viskaako Jumala minut pois luotaan?

Uskovana olen Jeesuksen veren suojassa. Tässä on minun pelastukseni. Niinkuin ensimmäinenä pääsiäisenä tuho ei kohdannut niitä taloja, joiden ovien päällinen ja molemmat pihtipielet olivat verellä sivelty. Siinä ei kysytty talossa olijan syntilistaa vaan kaikki jotka talossa olivat säästyivät (2.Moos. 12:12-13,21-23). Suojani on yhtä varma: Jeesus oli kertakaikkinen uhrilammas, teurastettu karitsa, pääsiäislammas, joka sovitti koko maailman synnit  (1.Kor.5:7; Joh.1:29; 1.Joh.2:2, Room.5:9; Ilm.5:12)

Jos haluan elää rauha sydämessä sisäisesti iloiten, elän lähellä Jumalaa. Haluan tuntea Jumalan sydämen sykkeen. Lähellä Jumalaa kaikki on hyvin. Voin itse valita miten elämääni elän, mutta sen tiedän, kenen läheisyydessä on rauha ja hyvä olla.

2.Kun.12

Vanhassa Testamentissa mainitaan usein uhrikukkulat. Mitä ne oikein olivat? Juudan kuninkaasta Jooaksesta sanotaan, että hän teki sitä mikä oli oikein Herran silmissä. Sitten sanotaan: "Kuitenkaan eivät uhrikukkulat hävinneet, vaan kansa uhrasi ja suitsutti yhä edelleen uhrikukkuloilla." (2.Kun.12:3).

Uhrikukkulat olivat paikkoja joissa uhrattiin joko Jumalalle tai epäjumalille. Yksi käytännön syy löytyy kuninkaan kirjasta: "Mutta kansa uhrasi uhrikukkuloilla, koska niihin aikoihin ei vielä oltu rakennettu temppeliä Herran nimelle." (1.Kun.3:2; ks. myös1.Aik.21:29; 2.Aik.1:3,13). Mutta kun temppeli oli rakennettu missä tuli uhrata, säilyivät edelleen uhrikukkulat. Tai paremminkin kuninkaasta riippuen niitä hävitettiin tai niitä rakennettiin (vrt. 1.Kun.11:7; 2.Kun.23:19). Toinen ihmisten määrittämä syy uhraamiseen uhrikukkuloilla oli etäisyys oikealle uhripaikalle tai että oikea uhripaikka oli "väärällä" puolella jakaantuneessa valtiossa (ks.1.Kun.12:26-33: 2.Kun.18:22).

Herra ei katsonut hyvällä uhrikukkuloita. Uhrikukkulapapeilla ei ollut  asiaa Herran alttarille Jerusalemissa (2.Kun.23:9).

Uhrikukkuloita ei pitänyt olla, ja kuitenkin niitä oli. Keksitkö yhtään vastaavaa piintynyttä käytäntöä tästä ajastamme missä elämme? 

2.Kun.11

Jooas tuli Juudan kuninkaaksi seitsemän vuotiaana (2.Kun.11:21). Hänen ohjaajanaan toimi pappi Joojada. Varmasti on pitkälti pappi Joojadan myötävaikutusta, että Jooas teki Herran silmissä oikeita asioita (2.Kun.12:2). Ei hänkään täydellinen ollut, niinkuin ei meistä kukaan. Jooas oli kuninkaana peräti neljäkymmentä vuotta. Raamatussa sanotaan, että Joojada oli osoittanut rakkautta Jooasta kohtaan (2.Aik.24:22). Mutta kun pappi Joojada kuoli, Jooas ajautui harhaan, hän kuunteli vihollisen ääntä (2.Aik.24:17-19).

Kyllä on ilman muuta hyvä, jos ympärillämme on Herran omia. Tarvitsemme rakkautta ja ihmeellistä armoa elämässämme, kun kompuroimme elontiellä eteen päin. Tarvitsemme jotakin mitä Herra Jumala voi antaa. Jeesus sanoo: "Rauhan minä jätän teille: minun rauhani-sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö." (Joh.14:27)