2.Kun.5

Raamatussa toisen kuningasten kirjan luvussa viisi on opettavainen kertomus rahan himosta. Kun Aramin kuninkaan sotapäällikkö Naeman oli tullut terveeksi pitalitaudista Israelissa Jumalan profeetta Elisalle antamien ohjeiden mukaan, halusi terveeksi tullut Naeman antaa profeetalle jäähyväislahjan (ks. 2.Kun.5:5, 15). Profeetta Elisa ei suostunut ottamaan jäähyväislahjaa paranemisesta, jonka oli tehnyt Jumala. 

Profeetta Elisan palvelija Geehasi huomasi tilanteen ja päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen. Hän riensi kotiinsa palaavan Naemanin jälkeen ja valheella (2.Kun.5:22) sai häneltä kaksi talenttia hopeaa ja juhlapuvut; Niillä hän olisi voinut ostaa mm. vaatteita, lampaita, palvelijoita, viinitarhoja jne (2.Kun.5:27). Jumala kuitenkin paljasti Elisalle Geehasin teon. Profeetta Elisa julisti: "Naemanin pitalitauti tarttuu sinuun ja sinun jälkeläisiisi ikiajoiksi." Ja Geehasi lähti hänen luotansa lumivalkeana pitalista. (2.Kun.5:27).

Tämä kertomus nosti jostakin syystä mieleeni varakkaat kristityt. Ajattelen, että ei ole helppoa olla varakas kristitty. Erilaisia rahan pyytäjiä varmasti ilmaantuu erilaisin motiivein. Ehkäpä hankalimpia ovat kristityt rahan pyytäjät, jotka Raamatun jakeilla ikään kuin vaativat auttamaan. Tarvitaan Jumalan antamaa viisautta  ja erottelukykyä, että avustus menee täytenä oikeaan osoitteeseen. Kun on kyseessä raha, kiusaus omaan taskuun laittamisesta on olemassa.  Ihminen on nerokas perustelemaan itselleen myös jumalatonta menettelyään ja tyynnyttämään omaatuntoaan alkamasta soimata. Jumala kuitenkin näkee kaiken; ihminen ei pysty tekemään mitään Jumalalta salassa. 

Raamattu sanoo: "Antakoon kukin, niinkuin hänen sydämensä vaatii, ei surkeillen eikä pakosta; sillä iloista antajaa Jumala rakastaa." (2. Kor.9:7)

2.Kun.4

"Vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle." (Matt.6:6)

Isä kuulee rukoukset. Sitten Hän tekee mitä Hän haluaa. Ja mitä Isä haluaa, se on oikein ja hyvin. Ymmärrän toki, että kaikkien rukouksieni pyyntöjä ei voida toteuttaa, koska pyyntöni eivät ole olleet Isän tahdon mukaiset. Jumala näkee ja tietää kaiken. Hän kyllä tietää mikä on ihmiselle parasta. 

Luvussa 2.Kun 4 Jumala tahtoi, että kuollut herää henkiin. Näin tapahtui. "Ja kun Elisa tuli huoneeseen, niin katso, poika makasi hänen vuoteessaan kuolleena. Tultuaan sisään hän sulki oven, niin että he jäivät kahden, ja rukoili Herraa." (2.Kun.4:32-33, ks.4:34-36).

Jumalalle on kaikki mahdollista (Matt.19:26).

2.Kun.3

Otsikon luvussa kerrotaan Israelin kuninkaasta Jooramista seuraavaa: "Kuitenkin hän riippui kiinni Jerobeamin, Nebatin pojan, synnissä, jolla tämä oli saattanut Israelin tekemään syntiä; siitä hän ei luopunut." (2.Kun.3.3)

Synti on kuin saatanan heittämä verkko ihmisparan päälle niin että ihminen ei halua luopua siitä, vaikka tietää, että se on väärin, eikä se ole Jumalasta. Synti voi vallata mielen, tahdon, fysiikan ja ajatukset niin, että vaikka tahto olisi luopua synnistä, fysiikka, ajatukset tai jokin muu estää synnistä luopumisen. Ihminen on avuton tällaisen asian kanssa. Tietyissä olosuhteissa ihminen sitten sortuu, etsii synnistä tilapäistä lohdutusta, mielihyvää tai mitä tahansa. Kun himo on tyydytetty, on helppo sanoa, että nyt riittää. Kun aikaa kuluu muutama hetki, himo synnilliseen tekoon palaa; synti ajan kanssa haluaa enemmän ja enemmän. Verkko kiristyy. Lopulta se on kuin rautainen pihti. Loppu on ikävä...

...ellei Jumala vapauta ihmisparkaa saatanan ansasta. Vain Jumala voi poistaa verkon kaikki punokset. Se tarvitsee Jumalan yliluonnollista ihmettä. Tämän ihmeen Jumala voi tehdä. Jeesukselle on annettu kaikki valta Taivaassa ja maan päällä. Jeesus vapauttaa kiristävän verkon ihmisparan ympäriltä kokonaan.

Olet ehkä kamppaillut jonkin synnillisen asian kanssa jo vuosia. Olet kenties rukoillut tuhansia kertoja eikä asiaan ole tullut edistystä. Et ehkä jaksa enää rukoilla, mutta asia yhä vaivaa sinua. Sanon sinulle: On hyvä, että et ole tullu ns. tuttavalliseksi synnin kanssa vaan että asia edelleen vaivaa sinua. Mitä minä pyydän sinua tekemään? Minä pyydän sinua edelleen rukoilemaan, vaikka se tuntuisi naurettavan tyhmältä, turhalta ja hyödyttömältä asialta. Haluan näet, että koet elämässäsi Jumalan ihmeen. 

2.Kun.2

"Kun he niin kulkivat ja puhelivat, niin katso, äkkiä ilmestyivät tuliset vaunut ja tuliset hevoset, ja ne erottivat heidät toisistansa, ja Elia nousi tuulispäässä taivaaseen." (2.Kun.2:11).

Herra Jeesus Kristus hakee omansa pian Taivaaseen. Raamatussa sanotaan, että uskovat temmataan Herraa vastaan yläilmoihin (ks. 1.Tess.4:17). Jakeen 1.Tess.4:17 loppu on yksi Raamatun kauneimmista kohdista: "ja niin me saamme aina olla Herran kanssa."

Heenok (ks. 1.Moos.5:24) ja Elia otettiin elävinä Herran tykö. Niin käy myös elossa olevalle seurakunnalle kun Herra hakee omansa. Uskon, että tämä tapahtuu pian. Nyt on oikea hetki keskittyä Taivaallisiin asioihin ja toivorikkaana katsoa vaikeiden aikojen yli.