Tuom.8

Herra Jumala nosti Gideonin vapauttamaan istraelilaiset midianilaisten sorrosta. Ja näin tapahtui. Luvussa Tuom.8 Israelin miehet pyysivät Gideonia hallitsijakseen. Gideon vastasi: "- En minä hallitse teitä, eikä minun poikani ole hallitseva teitä; Herra on teitä hallitseva". (Tuom.8:23).

Sankarikertomus päättyisi tähän. Seuraisi ilotulitus ja onnellinen loppu. Mutta Jumala on ilmaissut asiat Raamatussa totuudenmukaisesti. Myös Gideon lankesi. Hän pyysi kultaa ja teetti saamistaan kullista kultaisen kasukan: " Ja Gideon valmisti niistä kasukan, jonka hän sijoitti kaupunkiinsa Ofraan, ja koko Israel kulki haureudessa siellä sen jäljessä. Ja se tuli ansaksi Gideonille ja hänen perheellensä." (Tuom.8:27, ks. myös Tuom.17:5). Raamatussa sanotaan, että Gideonilla oli lisäksi monta vaimoa (Tuom.8:30-31).

Tulee huomata, että lankemisestaan huolimatta Gideon mainitaan hebrealaiskirjeessä ns. uskon sankarina (Hebr. 11:32-34). Lankeaminen ei pyyhkinut pois elämän aikana Herrassa tehtyjä hyviä tekoja.

Tuom.7

Toisessa aikakirjassa luvussa neljätoista kuningas Aasa huusi Herraa: "Herra, sinä yksin voit auttaa taistelussa voimallisen ja voimattoman välillä. -" (2.Aik.14:11). Ensimmäisessä Samuelin kirjassa sanotaan: "-sillä ei mikään estä Herraa antamasta voittoa harvojen kautta yhtä hyvin kuin monien." (1.Sam.14:6). Kun Gideon lähti Midiania vastaan, oli Herra Jumala sitä mieltä, että Gideonilla oli liikaa väkeä mukana. 

"Mutta Herra sanoi Gideonille: "Sinulla on kanssasi liian paljon väkeä, antaakseni Midianin heidän käsiinsä; muuten Israel voisi kerskua minua vastaan ja sanoa: 'Oma käteni vapautti minut'." (Tuom.7:2). 

Jumala pudotti sotaväen määrän kolmestakymmenestäkahdesta tuhannesta kolmeensataan. Sotaväkeä oli kuitenkin juuri oikea määrä, jotta määrältään ylivoimainen vastustaja voitettiin. "Ei sotaväellä eikä voimalla, vaan minun Hengelläni, sanoo Herra Sebaot." (Sak.4:6)