1.Moos.29

Jumala oli luvannut Jaakobille unessa, että Hän olisi Jaakobin kanssa ja varjelisi häntä, missä ikinä hän kulkisi (1.Moos.28:15). Niinpä Jaakob pääsi turvallisesti idän miesten maalle äitinsä veljen, Laabanin, luokse. Jaakob oli lähtenyt matkalle paetakseen vihastunutta Eesau veljeään sekä hakeakseen itselleen vaimon. Hänen isänsä Iisak oli kieltänyt häntä ottamasta kanaanilaista vaimoa (1.Moos.28:1).

Jaakob sai kaksi vaimoa, Raakelin ja Leean. Hän rakasti Raakelia, jolla oli kaunis vartalo ja kauniit kasvot (jae 17). Ilmeisesti Jaakob hyljeksi sameasilmäistä Leeaa. ”Ja kun Herra näki, että Leeaa hyljittiin, avasi hän hänen kohtunsa; mutta Raakel oli hedelmätön.” (jae 31)


Raamatun esimerkit moniavioisuudesta ovat varoittavina esimerkkeinä ongelmista mitä ne aiheuttavat. Jaakobin vaimoilla esiintyi kateutta, riitaisuutta ja kovaa kilpailua miehen huomiosta (luku 30). Jumalan tahto on, että yksi mies on yhden naisen kanssa avioliitossa. ”Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön  vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi.” (1.Moos.1:24). 




1Moos.28

Jaakob pakeni veljeään Eesauta, jolta hän oli vienyt isänsä siunauksen (luku 27). Äiti oli käskenyt Jaakobia pakenemaan Harraniin Laabanin, äidin veljen luo (1.Moos.27:42-43). Matka oli Jaakobille paitsi pakomatka, myös vaimon hakumatka (1.Moos.28:2).

Matkalla Jaakob yöpyi paikassa jonka hän myöhemmin nimitti Beeteliksi. Hän näki siellä unen: ”-katso, maan päälle oli asetettu tikapuut, joiden pää ulottui taivaaseen, ja katso, Jumalan enkelit kulkivat niitä myöten ylös ja alas. Ja katso, Herra seisoi hänen edessään ja sanoi: ’Minä olen Herra, sinun isäsi Aabrahamin Jumala ja Iisakin Jumala. Tämän maan, jonka päällä sinä makaat, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi. Ja sinun jälkeläistesi paljous on oleva kuin maan tomu, ja sinä leviät länteen ja itään, pohjoiseen ja etelään, ja sinussa ja sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä. Ja katso, minä olen sinun kanssasi ja varjelen sinua, missä ikinä kuljet, ja saatan sinut takaisin tähän maahan; sillä minä en jätä sinua, ennenkuin olen toteuttanut sen, minkä minä olen sinulle puhunut.’” (1.Moos.28:12-15)


Raamatussa sanotaan, että Jumala on Aabrahamin Jumala ja Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala. Ei hän ole kuolleitten Jumala, vaan elävien. (Mark.12:26-27). Aabraham, Iisak ja Jaakob ovat taivaassa.




1.Moos.27

Luvussa 27 korostuu siunaus ja ihmisen yritys vaikuttaa itseään suurempiin asioihin. Luvussa Jaakob saa viekkaudella äitinsä junailemana vanhan isänsä veljelleen Eesaulle tarkoitetun siunauksen itselleen. Ilmeisesti tuohon aikaan isän elämänsä viime aikoina tekemällä siunauksella oli erityisen suuri merkitys; siihen liittyi myös ennuste tulevasta. ”Jumala antakoon sinulle taivaan kastetta ja maan lihavuutta, jyviä ja viiniä yllin kyllin. Kansat palvelkoot sinua, kansakunnat sinua kumartakoot. Ole veljiesi herra, ja äitisi pojat kumartakoot sinua. Kirottu olkoon, joka sinua kiroaa, siunattu, joka sinua siunaa.” (jae 29)

Kun Eesaulle selvisi, että Jaakob oli puijannut isältä hänelle tarkoitetun siunauksen, vihastui Eesau. Äiti sai Eesaun synkistä aikeista selvää, ja käski Jaakobia pakenemaan. Jaakob pakeni eikä hänen äitinsä nähnyt poikaansa enää koskaan. 


Välillä meillä on hienoja suunnitelmia kuinka asiat tulisi tehdä. Omat suunnitelmamme oman päämme mukaan eivät aina ole kovin hohdokkaita. Raamattu sanoo: ”Miehen mielestä on oikea monikin tie, joka lopulta on kuoleman tie.” (Sananl. 16:25). On suuri siunaus, että Herra pitää omistaan huolta ja palauttaa harhapolulle eksyneen jalan oikealle tielle. Älä anna Jeesus meidän eksyä Sinusta.




1.Moos.26

Luvussa 26 Jumala ilmestyi Iisakille kaksi kertaa. Jälkimmeisellä kerralla Herra sanoi: ”Minä olen sinun isäsi Aabrahamin Jumala; älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi ja siunaan sinua ja teen sinun jälkeläistesi luvun suureksi palvelijani Aabrahamin tähden.” (jae 24).

”Daavidin virsi.  Herra on minun valkeuteni ja autuuteni: ketä minä pelkään! Herra on minun elämäni turva: ketä minä vapisen!” (Ps.27:1)


Ajattelen, että Herraan uskoen voimme luottavaisin mielin kohdata kaikki arjen haasteet. Kun teemme parhaamme ja uskomme Jumalaan, se riittää. Luvussa 26 Iisak kohtasi monia haasteita: nälänhätää, kuoleman pelkoa, riitaisuutta, muuttamista, vihamielisten ihmisten kohtaamista ja katkeraa surua oman lapsen vaimojen tähden. Ei ihme, että hän tarvitsi Herran sanoja: ”älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi”. Ehkä sinä tarvitset näitä samoja sanoja.




1.Moos.25

Iisak otti 40 vuotiaana vaimokseen Rebekan (jae 20). Vasta 20 vuotta myöhemmin (jae 26) heille syntyi ensimmäinen lapsi, tai itse asiassa kaksi lasta, sillä Rebekka synnytti kaksoset, Eesaun ja Jaakobin. Iisak oli rukoillut, että Rebekka saisi lapsen. ”Ja Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tämä oli hedelmätön. Ja Herra kuuli hänen rukouksensa, ja hänen vaimonsa Rebekka tuli raskaaksi.” (1.Moos.25:21). 


Rukoilla kannattaa aina. Jumala kuulee rukoukset ja Hän tekee mitä Hän tahtoo. Se mitä Hän tekee, on oikein ja hyvin, vaikka se olisi vastoin omaa pyyntöäni. Jumalan tahdon toteutuminen on aina parasta mitä voi olla. Jumalalle mikään umpisolmu tai haaksirikko ei ole mahdoton - sillä Hän on Jumala. 


Voit jatkaa mielessäsi tätä rukousta: ”Rakas Jeesus...”




1.Moos.24

 Aabrahamin palvelija haki Abrahamin pojalle Iisakille vaimon Mesopotamiasta, Abrahamin suvun luota. Matka onnistui erinomaisesti sillä Raamatussa sanotaan, että Iisak rakasti palvelijan Iisakille tuomaa Rebekkaa (jae 67).

Aabrahamilla oli varmuus joka perustui Jumalan lupauksiin. ”Herra, taivaan Jumala, joka otti minut pois isäni kodista ja synnyinmaastani, hän, joka puhui minulle ja vannoi minulle sanoen: ’Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan’, hän lähettää enkelinsä sinun edelläsi, niin että saat sieltä vaimon pojalleni.” (jae 7)


Ajattelen kuinka valtavaa on varmuus ja lepo Jumalan lupauksissa. Ne on kirjoitettuna Sanassa. Mikään ei voi niitä muuttaa, kumota tai poistaa. Ne toteutuvat vuoren varmasti. Avasin Raamatun Uuden testamentin puolelta, ja heti silmä osui lupaukseen: ”Mutta me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niinkuin muuttaa Herra, joka on Henki.” (2.Kor.3:18)


Jos sinulla on elämässä vaikeuksia, etsi Raamatusta Jumalan lupauksia. Ne lohduttavat sinua.




1.Moos.23

Saara, Aabrahamin vaimo, kuoli 127 vuoden iässä (jae 1). Hänen miehensä Abraham kuoli vasta 175 vuoden iässä (1.Moos.25:7). Kun elettyä elämää katsoo taaksepäin, tuntuu, että elämä on mennyt nopeasti. Askel lyhenee, vauhti hidastuu...

Kaikki me kuolemme. Mutta mitä tapahtuu kun me kuolemme? Aika monet uskovat, että kaikki loppuu siihen. Jotkut uskovat, että elämän kiertokulku jatkuu tai että synnymme uudesti tähän maailmaan vaikkapa oravaksi. Jotkut ovat vakuuttuneita, että sisimpämme menee johonkin, vaikka ruumiimme hajoaa. Voisiko olla niin, että kuolemassa ei tapahdu niin kuin itse toivomme ja ajattelemme vaan siinä toteutuu se mitä Raamatussa, Jumalan Sanassa, sanotaan?


Raamatussa puhutaan iankaikkisesta elämästä, taivaasta ja helvetistä. Taivaassa on hyvä olla ja helvetissä on sietämätöntä olla. Kuolemansa jälkeen Ihminen Raamatun mukaan pääsee joko Taivaaseen tai joutuu helvettiin. 


Paavali kirjoittaa: ”-haluaisimme mieluummin muuttaa pois ruumiista ja päästä kotiin Herran tykö.” (2.Kor.5:8). Minä pidän ajatuksesta, että olemme matkalla kotiin. Koti on taivaassa, jossa Jeesus on rakentamassa omilleen asuinsijaa (ks. Joh.14:2-3). Raamattu antaa ymmärtää, että taivaan kotiin pääsee uskomalla Jeesukseen. 






1.Moos.22

 Jumala koetteli Aabrahamia. Hän sanoi: ”Ota Iisak, ainokainen poikasi, jota rakastat, ja mene Moorian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka minä sinulle sanon.” (jae 2)

Aabraham meni, mutta Herran enkeli puuttui asiaan viime hetkellä. ”Silloin Herran enkeli huusi hänelle taivaasta sanoen: ’Aabraham, Aabraham!’ Hän vastasi: ’Tässä olen.’ Niin hän sanoi: ’Älä satuta kättäsi poikaan äläkä tee hänelle mitään, sillä nyt minä tiedän, että sinä pelkäät Jumalaa, kun et kieltänyt minulta ainokaista poikaasi.” (jakeet 11-12)


Tämä kertomus on samalla karmea mutta ihana. Ihana siksi, että se on samalla esikuva Jumalasta joka ”antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.”(Joh.3:16). Jeesus, Jumalan Karitsa (Joh.1:29), todella kuoli ristillä sinun edestäsi. Mutta niinkuin Raamattu sanoo, Hän nousi kuolleista kolmantena päivänä (1.Kor.15:3-4). Jeesus elää!




1.Moos.21

 Saara synnytti Aabrahamille Iisak-pojan hänen vanhoilla päivillään Jumalan lupauksen mukaisesti. Vaikka Abrahamilla oli aikaisemmin poika myös Saaran orjattaresta, sanotaan Raamatussa Iisakista: ”sillä ainoastaan Iisakista sinä saat nimellesi jälkeläiset.” (jae 12). Iisakia sanotaan lupauksen lapseksi (Gal.4:28). 

Kun katsoo Raamatun sukuluetteloita (Matt.1:1-16 ja Luuk.3:23-38) on hienoa huomata siellä Vapahtajamme Jeesus Kristus. Enkeli ilmoitti neitsyt Marialle: ”Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen, ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti, ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman.” (Luuk.1:31-33)