2.Sam.12

Jumala puhui Naatanin kautta Daavidille: "Miksi sinä olet pitänyt halpana Herran sanan ja tehnyt sitä, mikä on pahaa hänen silmissään? Heettiläisen Uurian sinä olet surmannut miekalla, olet tappanut hänet ammonilaisten miekalla, ja hänen vaimonsa sinä olet ottanut vaimoksesi." (2.Sam.12:9). Daavid ymmärsi rikoksensa. "Minä olen tehnyt syntiä Herraa vastaan." (ks. 2.Sam.12:13).

Psalmis 51 on langenneen Daavidin virsi. "Jumala, ole minulle armollinen hyvyytesi tähden; pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. Pese minut puhtaaksi rikoksestani, puhdista minut synnistäni." (Ps.51:3-4). "Puhdista minut isopilla, että minä puhdistuisin, pese minut, että minä lunta valkeammaksi tulisin." (Ps.51:9). "Jumala, luo minuun puhdas sydän ja anna minulle uusi, vahva henki." (Ps.51:12).

Lankeamisensa jälkeen Daavid kärsi kokonaisvaltaisesti eikä voinut kokea iloa (ks, Ps.51; 2.Sam.12:11,14,19; 16:22). Daavid sai anteeksi, mutta tehtyä ei saanut tekemättömäksi. Sama se on tänä päivänä. Jeesukseen uskova saa anteeksi lankeamisensa Jeesuksen ristin työn tähden, mutta anteeksi anto ei poista teon mahdollisten seurauksien hoitamista. Jeesuksen kanssa seurauksista kyllä selviää, vaikka se veisikin oman aikansa.

2.Sam.11

Daavid tiesi, että Batseba oli heettiläisen Uurian vaimo. Silti Daavid haetutti Batseban luokseen ja makasi hänen kanssaan. (2.Sam.11:3-4). Vieläpä Daavid järjesteli asiat niin, että Batseban mies Uuria joutuisi sodassa kiivaimpaan taisteluun ja kuolisi. Ja näin tapahtui. Profeetta Naatan puhui Herran Sanana, että näin Daavid oli surmaaja (2.Sam.11:15;12:9). 

Raamattu on kirja, joka ei peittele suurmiestenkään lankeamisia. Daavidkin, monin tavoin lahjakas kuningas, sortui ja teki pahaa Herran silmissä. Se, missä Daavid tämän karmeuden jälkeen teki oikein, oli se, että hän tiedosti tekonsa ja katui. Hän tunnusti tehneensä syntiä Herraa vastaan. Raamattu kertoo, että  Daavid sai anteeksi, mutta menetti syntyneen lapsen (ks. 2.Sam.12:13-14).

2.Sam.10

Daavid lähetti palvelijoitaan lohduttamaan kuningas Haanunia hänen isänsä kuoleman johdosta. Ammonilaisten päämiehet sanoivat Haanunille: "Luuletko sinä, että Daavid tahtoo kunnioittaa sinun isääsi, kun hän lähettää lohduttajia sinun luoksesi? Varmasti on Daavid lähettänyt palvelijansa sinun luoksesi tutkimaan kaupunkia ja vakoilemaan ja hävittämään sitä." (2.Sam.10:3). Kuningas Haanun kuunteli päämiehiä ja lähetti Daavidin palvelijat häpäistyinä takaisin (2.Sam.10:4). Daavid vihastui kun syyttömät tuomittiin. Ammonilaiset näkivät Daavidin vihan ja varustautuivat sotaan. Asetelma sotaan oli valmis.

Mikä tässä tilanteessa meni pieleen? Kyllä kai kuninkaan tuli omia päämiehiään kuunnella. Ongelma oli siinä, että päämiehet esittivät jotakin mikä ei ollut totta. He panivat painonsa olettamuuksiin vailla näyttöä. 

Uskon elämä ei ole olettamusten varassa vaan Jumalan varassa. "Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia." (Room.8:16).

2.Sam.9

Kuningas Saulin poika Joonatan oli tehnyt liiton Daavidin kanssa: ""Ethän koskaan kiellä laupeuttasi minun suvultani, et silloinkaan, kun Herra hävittää Daavidin vihamiehet kaikki tyynni maan päältä?" Niin Joonatan teki liiton Daavidin suvun kanssa. Ja Herra vaati koston Daavidin vihamiehiltä." (1.Sam.20:15-16). 

Luvussa 2.Sam.9 Daavid kysyi: "-Onko Saulin suvusta enää jäljellä ketään, jolle minä voisin tehdä laupeuden Joonatanin tähden?" (2.Sam.9:1). Löytyi molemmista jaloistaan ontuva Joonatanin poika Mefiboset, jolle Daavid teki laupeuden (ks. 2.Sam.9:9-10).

Kuningas Daavid muisti liiton, jonka oli tehnyt Joonatanin kanssa ja halusi toteuttaa lupauksen laupeudesta.  

En tiedä, miten sinä olet kokenut ihmisten tekemät lupaukset. Pitävätkö ne? Pitämättömyys johtaa usein pettymykseen ja jatkossa on hiukan vaikeampi luottaa siihen ihmiseen, joka petti lupaukset. Ehkäpä jopa ei enää ole halua olla missään tekemisissä kyseisen ihmisen kanssa. Toki voihan joskus olla niinkin, että luvatun asian unohtaa. On kuitenkin yksi, joka ei petä lupauksiaan. Hänen nimensä on Jumala. Kun ihminen pettää, on hyvä tarrata tiukemmin Häneen joka ei koskaan ole pettänyt eikä koskaan tule pettämään.