Ymmärrys tuottaa iloa

Pappi Esra luki Mooseksen lain kirjaa niille, jotka voivat sitä ymmärtää (Neh.8:1-3). Lisäksi kansalle opetettiin lakia.

"Ja he lukivat Jumalan lain kirjaa kappale kappaleelta ja selittivät sen sisällyksen, niin että luettu ymmärrettiin." (Neh.8:8)

"Ja kaikki kansa meni, söi ja joi, lähetti maistiaisia ja vietti suurta ilojuhlaa; sillä he olivat ymmärtäneet, mitä heille oli julistettu." (Neh.8:12)

Myös tänä päivänä on tärkeää, että Jumalan Sanaa jaetaan ymmärrettävässä muodossa. Jakeessa Habakuk 2:2 sanotaan: "Ja Herra vastasi minulle ja sanoi: "Kirjoita näky ja piirrä selvästi tauluihin, niin että sen voi juostessa lukea"."

Muurit suojana

"Nehemian, Hakaljan pojan, kertomus. Kislev-kuussa, kahdentenakymmenentenä vuotena, minun ollessani Suusanin linnassa, tuli Hanani, eräs minun veljistäni, ja muita miehiä Juudasta. Ja minä kyselin heiltä juutalaisista, siitä pelastuneesta joukosta, joka vankeudesta palanneena oli jäljellä, ja Jerusalemista. Ja he sanoivat minulle: "Jotka vankeudesta palanneina ovat jäljellä siinä maakunnassa, ne ovat suuressa kurjuudessa ja häväistyksen alaisina; ja Jerusalemin muuri on revitty maahan, ja sen portit ovat tulella poltetut"." (Neh.1:1-3)

Nehemian kirja on hyvin käytännönläheinen kirja. Nehemia sai näyn Jerusalemin muurien jälleenrakentamisesta (Neh.1:1-4). Ensin hän rukoili Jumalaa (luku 1) ja sai vahvistuksen (Neh.2:1-5). Jerusalemiin päästyään hän teki ensin selvitystyötä (Neh.2:11-15). Sitten hän ehdotti projektia muille ja vakuutti siitä (Neh.2:17-18). Lopputulos oli, että ihmiset innostuivat rakennushankkeesta. Muurit olivat pystyssä vihollisten estelyistä huolimatta 52 päivässä. Nehemia oli Jumalaa pelkäävä työhön osallistuva työn johtaja (Neh. 5:15-16).

"Mutta nyt minä sanoin heille: "Te näette, missä kurjuudessa me olemme, kun Jerusalem on autio ja sen portit tulella poltetut. Tulkaa, rakentakaamme uudestaan Jerusalemin muuri, ettemme enää olisi häväistyksen alaiset." Ja minä kerroin heille, kuinka minun Jumalani hyvä käsi oli ollut minun päälläni ja myös mitä kuningas oli minulle sanonut. Niin he sanoivat: "Nouskaamme ja rakentakaamme". Ja he saivat rohkeuden käydä käsiksi tähän hyvään työhön."(Neh.2:17-18)