Mistä jälkipolvi muistaa sinut?

Kun sinusta aika jättää, mitä haluaisit, että jälkipolvi muistaa sinusta? Tuleeko jälkipolvi muistamaan sinusta, että "hän teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä" vai tuleeko se muistamaan, että "hän teki sitä mikä oli pahaa Herran silmissä"? Tai ehkä asia ei voisi sinua vähempää kiinnostaa...

Ihmisen elämä on kovin lyhyt. Eikä sitä kiireessä juoksemalla pidemmäksi saa. Muistatko sellaisen lasten sadun kuin piparkakkupoika? Siinä piparkakkupoika huusi: "juokse vain, juokse vain, minua et kiinni saa, minä olen piparkakkupoika." Muistatko miten satu päättyi?

Ehkä todellakin olisi hyvä pysähtyä ja tehdä välitilinpäätös Jumalan kanssa ja tehdä korjaavat liikkeet. Teenkö oikeita asioita elämässäni? Mikä on tärkeintä elämässä? Mikä on oikea arvojärjestys? Mihin arvomaailmaan kasvatan lapseni? Mihin käytän aikani?

Raamattu ilmoittaa, että on olemassa Taivas ja että ihmisen iankaikkinen pelastus tapahtuu Jeesuksen kautta. Jeesus on välimies ihmisen ja Jumalan välissä. Siksi uskovat paasaavat Jeesuksesta. Uskovia on monelaisia ja toki monenlaista huutoa kuulee uskovan suusta. Mutta tiedätkö, että sinä voit lähestyä henkilökohtaisesti Jeesusta välittämättä paasaajista siellä missä olet.Voit lähestyä Jeesusta esimerkiksi rasvaisissa haalareissa auton alla tai omassa kotona olohuoneen sohvalla. Kyse ei ole uskonnosta, ei uskonnollisuudesta, ei kirkossa käymisestä vaan sinun henkilökohtaisesta suhteestasi Kaikkivaltiaaseen Jumalaan Jeesuksen kautta, joka ehdottomasti haluaa antaa sinulle anteeksi ja pelastaa sinut iankaikkisesti ja puhdistaa sinun sydämesi kaikesta saastasta putipuhtaaksi kalliilla sovintoverellään. Hän on Jeesus: Sinun Vapahtajasi ja Pelastajasi. Rukoile, tunnusta, pyydä ja ano. Hän on sen tekevä.

Jerobeamin synti

Kun Raamatussa puhutaan Jerobeamin synnistä, sillä viitataan Jerobeam-kuninkaaseen (2.Kun.23:15).

Valtakunta oli jakaantunut pohjoiseen Israeliin ja eteläiseen Juudaan. Israelin kuninkaana Jerobeam pelkäsi, että kansa menee uhraamaan Juudaan Jerusalemiin missä oli temppeli ja että heidän sydämensä kääntyy Juudan kuninkaan Rehabeamin puoleen.

Jerobeam teetti kaksi kultaista vasikkaa ja sanoi: " - Te olette jo tarpeeksi kauan kulkeneet Jerusalemissa. Katso, Israel, tässä on sinun Jumalasi, joka on johdattanut sinut Egyptin maasta." (1.Kun.12:28, lue 1.Kun.12:25-33). Sitten hän vielä keksi omasta päästään juhla-ajat:

"Ja Jerobeam laittoi juhlan kahdeksannessa kuussa, kuukauden viidentenätoista päivänä, sen juhlan kaltaisen, jota vietetään Juudassa, ja nousi silloin itse alttarille; niin hän teki Beetelissä ja uhrasi niille vasikoille, jotka hän oli teettänyt. Ja tekemiänsä uhrikukkulapappeja hän asetti virkaan Beeteliin. Hän nousi sille alttarille, jonka oli teettänyt Beeteliin, viidentenätoista päivänä kahdeksatta kuuta, jonka kuukauden hän oli omasta päästään keksinyt. Hän laittoi silloin juhlan israelilaisille ja nousi alttarille polttamaan uhreja." (1.Kun.12:32-33)

Myöhemmin saamme lukea Juudan kunigas Joosian puhdistustoimista:
"Myöskin Beetelissä olevan alttarin, sen uhrikukkulan, jonka oli teettänyt Jerobeam, Nebatin poika, joka saattoi Israelin tekemään syntiä, senkin alttarin uhrikukkuloineen hän kukisti; sitten hän poltti uhrikukkulan ja rouhensi sen tomuksi sekä poltti asera-karsikon." (2.Kun.23:15)

Jerobeam teki uskonnon. Se nousi ihmisestä, ei Jumalasta. Jumala ei käskenyt tehdä kultaisia vasikoita palvottaviksi. Jerobeamin uskonto oli vailla Jumalan Henkeä, iljetys. Miten on tänä päivänä? Olisiko tänä päivänä puhdistukselle tarvetta?

Kuningas kehoittaa kansaa

"Niin kuningas lähetti kokoamaan luoksensa kaikki Juudan ja Jerusalemin vanhimmat. Ja kuningas meni Herran temppeliin, ja hänen kanssaan kaikki Juudan miehet ja kaikki Jerusalemin asukkaat, myöskin papit ja profeetat, koko kansa pienimmästä suurimpaan. Ja hän luki heidän kuultensa kaikki Herran temppelistä löydetyn liitonkirjan sanat. Ja kuningas asettui pylvään viereen ja teki Herran edessä liiton, että heidän tuli seurata Herraa, noudattaa hänen käskyjänsä, todistuksiansa ja säädöksiänsä kaikesta sydämestään ja kaikesta sielustaan ja pitää liiton sanat, jotka olivat kirjoitettuina siinä kirjassa. Ja kaikki kansa yhtyi siihen liittoon." (2.Kun.23:1-3)

Kunpa tänäkin päivänä kansan ylin johto, yritysten johtajat ja päättäjät ohjeistaisivat kansaa etsimään Herran tahtoa ja kehoittaisivat lukemaan Raamattua. Siitä koituisi siunaus kansalle. Toisen kuninkaan kirjan luvussa 23 kerrotaan kuinka kuningas Joosia poisti epäjumalanpalvelusta maasta. Tuhansia vuosia tapahtuman jälkeen, sydän voi edelleen iloita monista tuon ajan Herralle otollisista tapahtumista.


Miksi Jumalan mies itki?

"Ja hän tuijotti eteensä kauan ja liikahtamatta; sitten Jumalan mies alkoi itkeä." (2.Kun.8:11)

Miksi Elisa, Jumalan mies, itki? "Niin Hasael sanoi: "Minkätähden herrani itkee?" Hän vastasi: "Sentähden, että minä tiedän, kuinka paljon pahaa sinä olet tekevä israelilaisille: sinä pistät heidän varustetut kaupunkinsa tuleen, sinä surmaat miekalla heidän valiomiehensä, sinä murskaat heidän pienet lapsensa ja halkaiset heidän raskaat vaimonsa"." (1.Kun.8:12, ks. myös 2.Kun.10:32, 13:3-7, 22)

Voimme lukea Raamatusta Jumalan valitusta kansasta Israelista. Tänä päivänä mediassa voimme seurata kuinka maailma on käynyt Israelia vastaan. Maailman asenne Israelia vastaan on todella surullista. Sanasta näemme, että Israelin vihollinen on elävän Jumalan vihollinen. Jos asenteesi Israelia kohtaan on negatiivinen, se voi johtua myös siitä, että olet saanut aiheesta vihollisen kyllästämää opetusta.