1.Kun.10

Salomo oli hyvin rikas. "Ja kaikki kuningas Salomon juoma-astiat olivat kultaa, ja kaikki Libanoninmetsä-talon astiat olivat puhdasta kultaa. Hopeata ei siellä ollut, eikä sitä Salomon päivinä pidetty minkään arvoisena." (1.Kun.10:21). En ihmettele, että Salomo seuraavassa luvussa romahti vieraisiin jumaliin.

Näin ohjelman missä täysin vieraille ihmisille tarjottiin rahaa seksuaalisesta kanssakäymisestä. Yllätyin kuinka monet suostuivat heti kun rahapinoa kasvatettiin tarpeeksi. En kuitenkaan usko, että kaikki ovat ostettavissa.

"Uskon kautta kieltäytyi Mooses suureksi tultuaan kantamasta faraon tyttären pojan nimeä. Hän otti mieluummin kärsiäkseen vaivaa yhdessä Jumalan kansan kanssa kuin saadakseen synnistä lyhytaikaista nautintoa, katsoen "Kristuksen pilkan" suuremmaksi rikkaudeksi kuin Egyptin aarteet; sillä hän käänsi katseensa palkintoa kohti." (Hebr.11:24-26)

Kun tulin uskoon, lopetin lottoamisen, koska olin saanut suurimman mahdollisen aarteen mitä voi olla: Jeesuksen Kristuksen asumaan sydämeeni. Sitä aarretta ei kukaan eikä mikään voi riistää pois.

1.Kun.9

"Kuningas Salomo rakensi myös laivaston Esjon-Geberissä, joka on lähellä Eelatia Kaislameren rannalla Edomin maassa." (1.Kun.9:26)

Punaisen meren pohjoisosassa on kaksi kapeampaa vesistöä, joista idänpuoleinen osoittaa kohti Israelia. Tämän idänpuoleisen vesistön aivan päässä on jossakin paikka jossa Salomo rakennutti yllä olevassa jakeessa kerrotun laivastonsa. Nykykartasta sieltä löytyy sellaiset paikat kuin  Eilat ja Akaba. Punaista merta pitkin pääsi sitten kätevästi Intian valtamerelle ja mihin tahansa. Voisi kuvitella, että myös Salomon laivaston matkoilla tapahtui kaikenlaista (vrt. Hes.27:25-36) 

Uudessa testamentissa kerrotaan Paavalista joka oli haaksirikkoon joutuneessa laivassa (Ap.t.27:27-44) ja Jeesuksesta joka nukkui kovassa myrskyssä veneessä (Matt.8:24). 

"Niin he menivät ja herättivät hänet sanoen: "Herra, auta, me hukumme". Hän sanoi heille: "Te vähäuskoiset, miksi olette pelkureita?" Silloin hän nousi ja nuhteli tuulia ja järveä, ja tuli aivan tyven." (Matt.8:25-26)

Jeesuksella on valta tyynnyttää tänäkin päivänä kaikki elämäsi myrskyt.

1.Kun.8

Otsikon luvussa tulee hyvin ilmi uskovan toivo Herrassa. Jakeessa 46 sanotaan: "-sillä ei ole ihmistä, joka ei syntiä tee". Jakeen alla on viitteitä aiheeseen: Sananl.20:9; Saarn.7:21; Room.3:23; 1.Joh.1:8; Jaak.3:2. Sitten toivo esitetään: "mutta jos he sitten menevät itseensä" (jae 47), "ja palajavat sinun tykösi kaikesta sydämestään ja kaikesta sielustaan" (jae 48), "niin kuule taivaasta, asuinsijastasi, heidän rukouksensa ja anomisensa, hanki heille oikeus" (jae 49), "ja anna anteeksi-" (jae 50)

Mutta kuinka sitä kääntyä Herran puoleen? Totisesti sekään ei riipu ihmisen kyvyistä, yrityksestä tai vahvuudesta! Jumala kääntää sydämen! Tämä on jotakin. Tässä on armo. "vaan kääntäköön meidän sydämemme puoleensa, niin että aina vaellamme hänen teitänsä" (jae 58). Ja mitä sitten kun sydämemme on käännetty? "Ja antautukaa te ehyin sydämin Herralle Jumalallemme" (jae 61). Tässä seisoo kiitos ja aamen. Jos olemme Herran palvelijoita, niin totisesti kiitos kuuluu yksin Jumalalle.


1.Kun.7

"Ja Herra on täyttänyt sanansa, jonka hän puhui: minä olen noussut isäni Daavidin sijalle ja istun Israelin valtaistuimella, niinkuin Herra puhui, ja minä olen rakentanut temppelin Herran, Israelin Jumalan, nimelle." (1.Kun.8:20).

Salomo rakennutti näyttävän ja koristeellisen temppelin (1.Kun.6-7). Jakeissa 1.Kun.8:10-11 sanotaan: "Ja kun papit lähtivät pyhäköstä, täytti pilvi Herran temppelin, niin että papit eivät voineet astua toimittamaan virkaansa pilven tähden; sillä Herran kirkkaus täytti Herran temppelin."

Raamatussa sanotaan,että Jeesukseen uskovan ruumis on Pyhän Hengen temppeli (1.Kor.6:19). 

Vaikka minä olen murtunut - tai ehkä juuri siksi - Sinun kirkkautesi Herra pääsee loistamaan. Se ei riipu mitenkään minusta, sillä minussa itsessäni ei ole yhtään mitään kirkkautta. Ei mitään! Sinä valaiset pimeyteni.

1.Kun.6

""Tälle temppelille, jota sinä rakennat, on käyvä näin: jos sinä vaellat minun säädöksieni mukaan ja noudatat minun oikeuksiani, otat vaarin kaikista minun käskyistäni ja vaellat niiden mukaan, niin minä täytän sinulle sanani, jonka olen puhunut sinun isällesi Daavidille: minä asun israelilaisten keskellä enkä hylkää kansaani Israelia"." (1.Kun.6:12-13)

Sanon asian suoraan: Kristityn ei tule yrittää täyttää Vanhan testamentin lakeja, säädöksiä ja oikeuksia vaan olla Hänessä, yhdessä ja ainoassa, joka on täyttänyt lain: Jeesuksessa Kristuksessa. Onko laki sitten huono? Ei. Laki osoittaa syntiin: huomaamme, että emme mitenkään pysty täyttämään sitä. Huomaamme, että rikomme Jumalan säätämystä vastaan. Tarvitsemme pelastusta. Kaikki tarvitsevat. Kaikki ovat rikkoneet Jumalaa vastaan (ks. Room.3:23, Gal.3:19).

Pelastus on olemassa. Ihminen ei tule vanhurskaaksi lain kautta vaan uskon kautta Jeesukseen Kristukseen (ks. Gal.3:11). Tässä on Jumalan ihmeellinen armo, sillä ilman Jumalan armoa meillä ei olisi mitään pääsyä Isän, Jumalan luo. Raamatussa sanotaan: "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus," (1.Tim.2:5). Tie isän, Jumalan luo käy Jeesuksen Kristuksen kautta (ks. Joh.14:6). "Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta..." (Ef.2:8-9).

Rukoillaan:

"Kiitos Jeesus, että voin tässäkin hetkessä kääntyä Isän Jumalan puoleen. Olen rikkonut Isää vastaan niin monin tavoin. En mitenkään voisi ansaita Hänen mielisuosiotaan. Kiitos Isä Jumala, että lähetit Poikasi maailmaan, että Hänen ristin työn kautta minullekin syntiselle on avautunut uskon kautta pääsy Sinun ansaitsemattomaan armoosi. Kiitos Isä Jumala, kiitos Jeesus Kristus, kiitos Pyhä Henki. Kyllä minä uskon, että Sinä Jeesus olet sovittanut minun syntini. Tässä Herra nyt seison edessäsi vapisten ja pyydän, että uudistaisit minut, vahvistaisit askeleeni ja täyttäisit minut. Aamen."