4.Moos.31

Jumala käski tuhota midianilaiset (4.Moos.25:17; 31:3). Taustana oli israelilaisten lankeaminen palvelemaan epäjumala Baal-Peoria. "Sillä he ahdistivat teitä viekkailla juonillansa, joilla he houkuttelivat teidät Peorin ja sisarensa Kosbin, midianilaisen päämiehen tyttären, ansaan, -" (4.Moos.25:18). Kaksitoistatuhatta Israelin miestä lähti liikkeelle luvussa 31. Sotatoimet sujuivat israelilaisten näkökulmasta hyvin sillä yksikään mies ei kaatunut (jae 49). Sotajoukkoja johti tuhannen- ja sadanpäämiehet. Tuhannenpäämiehiä johti pappi Piinehas (ks. 4.Moos.25:7-8). Hänellä oli sodassa mukana pyhät esineet ja hälytystorvet (jae 6). Kyseessä oli pyhä sota, Herran kostotoimi.

Jumalan suhtautuminen kaikenlaiseen epäjumalanpalvontaan on jyrkän kielteinen. "Älä kumarra muuta jumalaa; sillä Herra on nimeltänsä Kiivas, hän on kiivas Jumala" (2.Moos.34:14). Ihmisellä ei myöskään voi olla kahta herraa, "sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva" (Luuk.16:13). Raamatussa sanotaan Jumalasta: "Kateuteen asti hän halajaa henkeä, jonka hän on pannut meihin asumaan" (Jaak.4:5). 

Jumala on luonut ihmisen. Jos nyt ihminen halveksii Luojaansa palvelemalla epäjumalaa, onhan se perin outoa, lyhytnäköistä ja typerää.

4.Moos.30

Lupauksista on hyvä pitää kiinni. Muuten on vaarana luottamuksen menettäminen. Luottamuksen voi menettää nopeasti, mutta onkin pidempi prosessi saada luottamus takaisin. Mitä sitten, jos veli pettää luottamuksen? Kyllä sitä edelleen voi veljeä rakastaa, mutta harmittaahan se totta kai. Raamatussa sanotaan, että "On parempi, ettet lupaa, kuin että lupaat etkä täytä" (Saarn.5:5) 

Kuningas Hedodes meni lupaamaan Herodiaan tyttärelle mitä ikinä tämä anoisi. Hän anoi Herodekselta Johannes Kastajan päätä. "Silloin kuningas tuli murheelliseksi, mutta valansa ja pöytävierasten tähden hän käski antaa sen." (Matt.14:9); Johannes Kastajalta lyötiin pää poikki. Apostolien teossa luvussa 23 juutalaiset tekivät salaliiton Paavalia vastaan. He sanoivat: "Me olemme kirouksen uhalla vannoneet, ettemme mitään maista, ennenkuin olemme tappaneet Paavalin." (Ap.t.23:14); En tiedä kuinka vannoneiden juutalaisten kävi, sillä Paavali pysyi edelleen hengissä. Mooseksen kirjassa sanotaan: "Jos joku tekee lupauksen Herralle tahi valalla vannoen sitoutuu kieltäytymään jostakin, älköön hän rikkoko sanaansa, vaan tehköön kaiken, mitä hänen suunsa on sanonut." (4.Moos.30:3). 

Otsikon luku 30 antaa tässä asiassa joitakin huojennuksia naisille; Nuoren tytön isä ja toisaalta vaimon aviopuoliso voivat tietyissä tapauksissa purkaa vastakkaisen sukupuolen esittämät lupaukset (ks. 4.Moos.30:4-6 ja 30:7-16). Mutta tosiaan: "On parempi, ettet lupaa, kuin että lupaat etkä täytä".

4.Moos.29

Vanhan testamentin neljännen Mooseksen kirjan luvuissa 28 ja 29 esiintyy paljon erilaisia uhreja, joita tuli suorittaa eri aikoina. Ajattelen, että joku on varmasti tehnyt kaikista Vanhan testamentin uhreista aikoineen siistin taulukon selityksineen ja Raamattu-viittauksineen. Hyvä. Kiitos Jumalalle, minulle riittää, että muistan yhden uhrin, Jeesuksen Kristuksen, joka antoi itsensä minun edestäni. Jeesus-uhrista kertoo ihanasti Ilmestyskirjan ensimmäisen luvun jae 5:

"ja Jeesukselta Kristukselta, uskolliselta todistajalta, häneltä, joka on kuolleitten esikoinen ja maan kuningasten hallitsija! Hänelle, joka meitä rakastaa ja on päästänyt meidät synneistämme verellänsä" (Ilm.1:5). 

Raamatussani esiintyy tämän jakeen jälkeen runsaasti viitteitä. Niissä kerrotaan Jeesus-uhrista (Ps.130:7-8; Gal.2:19-20; Hebr.9:11-14;1.Piet.1:17-19; 1.Joh.1:7; Ilm.5:9;7:14). 

4.Moos.28

""Käske israelilaisia ja sano heille: Pitäkää vaari siitä, että tuotte minulle minun uhrilahjani, ruokani, suloisesti tuoksuvat uhrini, määräaikanaan." (jae 2).

Vaikuttaa siltä, että Vanhan testamentin aikana Jumala määritteli aikataululliset raamit ihmisten menemisille ja tulemisille. 

Haluaisin, että oma kalenterini näyttäisi erilaiselta kuin se nyt on. Haluaisin, että minulla olisi enemmän aikaa tutkia Raamattua, kohdata ihmisiä ja pitää erilaisia pienpiirejä. Haluaisin toimia paikallisesti luoden yhteyksiä eri seurakuntien ja ihmisten välillä, rakentaa ja yhdistää. Ehkä se on joskus mahdollista. Voimme toki rukoilla, että Jumala auttaisi itse kutakin kalenterinsa kanssa. Tarvitsemme tiettyjä raamituksia elämäämme sillä olemme ihmisinä kovin heikkoja kuuntelemaan lihan ääntä. Auta Jeesus, voimista Henkesi ääntä! Anna Henkesi näkyä elämässämme.