5.Moos.27

"Ja rakenna siihen alttari Herralle, sinun Jumalallesi, alttari kivistä, joihin et saa rauta-aseella koskea. Hakkaamattomista kivistä rakenna Herran, Jumalasi, alttari; uhraa sen päällä polttouhreja Herralle, Jumalallesi," (5. Moos.27:5-6).

Alttarikiviä ei sopinut ihmisen muotoilla. Aikaisemmin Raamatussa sanotaan: "Mutta jos sinä teet minulle kivialttarin, niin älä rakenna sitä hakatusta kivestä; sillä jos sinä kosket taltallasi kiveen, niin sinä saastutat sen." (2.Moos.20:25).

Ehkä tässä on myös se näkökulma, että eipähän sitten ala ihastelemaan ihmiskätten työtä. Pelkistetty uskon varassa tapahtuva Jumalan palvelus on kaunis; ei siihen tarvita maalattuja alttaritauluja,  koristeellisia veistoksia tai komeita kirkkorakennuksia.  

Muistan kuinka kerran puhuin kirkossa. Sain palautetta siitä, että minulla ei ollut kauluspaitaa ja pukua päällä. Ymmärrän kyllä, että palautteen antanut henkilö ajatteli, että Jumalanpalvelus on juhla, ja jo pelkästään kunnioituksen vuoksi tulisi käyttää pukua. Kyllä minä villatakissanikin kunnioitin Jumalaa, mutta ymmärrän kyllä, että minun olisi pitänyt huomioida paremmin paikalliset perinteet ja vanha ikäpolvi kirkkosalissa.

5.Moos.26

"Mutta egyptiläiset kohtelivat meitä pahoin ja rasittivat meitä ja teettivät meillä kovaa työtä. Silloin me huusimme Herran, isiemme Jumalan, puoleen, ja Herra kuuli meidän huutomme ja näki meidän kurjuutemme, vaivamme ja kärsimämme sorron. Ja Herra vei meidät pois Egyptistä väkevällä kädellä ja ojennetulla käsivarrella, suurella peljätyksellä, tehden tunnustekoja ja ihmeitä." (5.Moos.26:6-8)

Israelilaiset olivat Egyptissä orjuudessa, alistetussa asemassa kokien sortoa ja ahdinkoa. Raamatussa sanotaan, että kun israelilaiset huusivat Herran puoleen niin Herra kuuli ja auttoi. "Hädässäsi sinä huusit, ja minä vapautin sinut;-" (Ps.81:7). 

Jumala ei ole menettänyt mitenkään vuosituhansien aikana voimaansa tai haluansa auttaa hädässä olevia. Jumala on elävä iankaikkinen Jumala, joka kääntyy sinunkin puoleesi kun käännyt Hänen puoleensa. 

5.Moos.25

"Olkoon sinulla täydet ja oikeat punnukset; olkoon sinulla täysi ja oikea eefa-mitta, että eläisit kauan siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa." (5.Moos.25:15)

On oikein olla oikeudenmukainen henkilöön katsomatta. Väärällä punnuksella mittaaminen on epärehellistä ja väärin. Kuinka sitä voisi kulkea oikeaa tietä ja samalla käyttää vääriä punnuksia!  Herra, anna minulle viisautta arvioida käyttämäni mitat ja punnukset, että ne ovat totuuden mukaiset.

5.Moos.24

"Ole varuillasi pitalitautia vastaan, niin että tarkoin noudatat kaikkea, mitä leeviläiset papit teille neuvovat. Noudattakaa tarkoin käskyjä, jotka minä olen heille antanut." (5.Moos.24:8)

Pitalitautiasiassa tuli noudattaa kaikkea mitä leeviläiset papit neuvoivat. Jakeessa sanotaan, että Jumala oli käskyt asiassa antanut leeviläisille papeille.  On sanomatta selvää, että leeviläisten pappien tuli neuvoa Herran käskyjen mukaisesti. 

Se mitä erityisesti tarvitsisimme tässä ajassamme, on seurakunnan edessä seisojia, jotka puhuvat tarkasti Herran Sanaa. Jos Herra ei sanoja anna, on parempi olla hiljaa.


5.Moos.23

"Älköön pyhäkköporttoa olko Israelin tyttärien joukossa älköönkä haureellista pyhäkköpoikaa Israelin poikien joukossa. Älä tuo portonpalkkaa äläkä koiranpalkkaa Herran, sinun Jumalasi, huoneeseen lupauksen suoritukseksi, sillä molemmat ovat kauhistus Herralle, sinun Jumalallesi." (5.Moos.23:17-18)

Monet antavat omastaan hyvään tarkoitukseen. Mutta on toki arveluttavaa tuoda Jumalan työhön vääryydellä epäpuhtain keinoin hankittua rahaa. Sellaisesta puuttuu siunaus. On myös parempi ottaa vastaan puhtaasta sydämestä annettu köyhän kaksi kuparilanttia kuin rikkaan epäpuhtain keinoin hankkimat miljoonat (vrt. Mark.12:42-44).