2.Moos.27

Luvussa 27 kerrottiin mm. polttouhrialttarin ja esipihan tekemisestä. Polttouhrialttari sijoitettui ilmestysmajan oven eteen (2.Moos.40:29). Esipiha tuli olemaan ilmestysmajan ja polttouhrialttarin ympärillä (2.Moos.40:33). ”Tee myös asumukselle esipiha. Etelän puolella olkoot esipihan ympärysverhot kerratuista valkoisista pellavalangoista, sadan kyynärän pituiset tätä yhtä sivua varten; ja olkoot niiden pylväitä  kaksikymmentä ja näiden  vaskijalustoja kaksikymmentä, mutta pylväiden koukut ja niiden koristepienat olkoot hopeata.” (jakeet 9-10).

Tiedätkö, kun Jumalan pyhäkkökokonaisuus kaikkine tarvikkeineen oli lopulta pystyssä (luku 40), ei se tarkoittanut sitä, että pyhäkkö olisi jäänyt ainaisesti pystyttämispaikkaansa. Vaikka tarvikkeina valmistuksessa oli käytetty myös metalleja, oli kokonaisuus kannettava. Ilmestysmajaa kaikkine tarvikkeineen siirrettiin useita kertoja. On mielenkiintoista kuvitella kuinka paljon väkeä tarvittiin siirtämiseen ja kuinka järjestäytynyttä kaiken tuli olla. ”Ja joka kerta, kun pilvi kohosi asumuksen päältä, lähtivät israelilaiset liikkeelle; näin oli koko heidän vaelluksensa ajan.” (2.Moos. 40:36). Joidenkin täytyi huolehtia esipihan ympärysverhon vaskisista jalustoistakin. Eivät nekään mitään kevyitä olleet.

2.Moos.26

Luvussa 26 kerrotaan Jumalan asumuksen, telttamajan, valmistusohjeet. Jos minulle annettaisiin tehtäväkseni piirtää valmis telttamaja tämän luvun ohjeiden perusteella, luulen, että siitä tulisi eri näköinen kuin sen pitäisi olla. Minulla on jonkinlainen epätäydellinen kuva telttamajasta päässäni sen perusteella mitä tekstistä olen ymmärtänyt ja miten jotkut ovat telttamajaa eri kirjoissa kuvanneet.

Mutta Moosekselle Jumala ei ainoastaan kertonut ”rakennusohjeita” vaan Jumala näytti hänelle kaavan. ”Ja aseta asumus pystyyn sen muotoiseksi, kuin sinulle vuorella näytettiin.” (jae 30). ”Tehkää asumus ja kaikki sen kalusto tarkoin sen kaavan mukaan, jonka minä sinulle näytän.” (2.Moos.25:9, 40). ”Todistuksen maja oli meidän isillämme erämaassa, niinkuin hän, joka puhui Moosekselle, oli määrännyt sen tehtäväksi, sen kaavan mukaan, minkä Mooses oli nähnyt.” (Ap.t.7:44).


Jumala on monelle uskovalle ikään kuin raottanut taivaalista verhoa, antanut näyn ja varmuuden tulevasta. Kuva täydellisestä on siinä aivan kuin käsin kosketeltavana mutta ei kuitenkaan aivan. Jo Aabrahamista sanotaan: ”sillä hän odotti sitä kaupunkia, jolla on perustukset ja jonka rakentaja ja luoja on Jumala.” (Hebr.11:10)




2.Moos.25

Luvussa 25 Herra Jumala antoi Mooseksen kautta israelilaisille käskyt mm. liitonarkin, näkyleipäpöydän ja seitsenhaaraisen lampun valmistamiseksi. Kaikki nämä olivat rakennettavan Jumalan pyhäkön kalustoa (jakeet 8-9). Liitonarkki oli ikään kuin kannettava arkku tai laatikko jonka päällä oli kansi. Kantta nimitettiin armoistuimeksi. Jumala antoi arkin rakentamiseksi tarkat ohjeet.

”Ja aseta armoistuin arkin päälle ja pane arkkiin laki, jonka minä sinulle annan.” (jae 21). 


Armoistuin oli siis lain päällä. Roomalaiskirjeessä sanotaan Jeesusta armoistuimeksi (Room. 3:24-25). ”Ja siinä minä ilmestyn sinulle ja puhun sinulle armoistuimelta...” (2.Moos.25:22). Hebrealaiskirjeessä sanotaan, että näinä viimeisinä päivinä Jumala puhuu Poikansa Jeesuksen kautta (Hebr.1:1-2). ”-Ja kumartakoot häntä kaikki Jumalan enkelit” (Hebr.1:6).


Kun ajattelet armoa ja lakia, niin kumpi sinun elämässäsi on päälimmäisenä?




Kun hyvä halutaan tappaa

”Siitä päivästä lähtien oli heillä siis tehtynä päätös tappaa hänet.” (Joh.11:53). Aikaisemmin Jeesus oli mm. sapattina parantanut 38 vuotta sairastaneen miehen. Kaikki eivät silloinkaan ilahtuneet tapahtumasta: ”Ja sentähden juutalaiset vainosivat Jeesusta, koska hän semmoista teki sapattina.” (Joh.5:16). Jakeessa Joh.8:59 Jeesusta vastaan kerättiin kiviä käsiin... Jakeessa Joh.10:39 Jeesus haluttiin ottaa kiinni.

”Niin ylipapit ja fariseukset kokosivat neuvoston ja sanoivat: ”Mitä me teemme, sillä tuo mies tekee paljon tunnustekoja? Jos annamme hänen näin olla, niin kaikki uskovat häneen, ja roomalaiset tulevat ja ottavat meiltä sekä maan että kansan.” (Joh.11:47-48). Ylipapit ja fariseukset pelkäsivät, että heidän uskonnollinen rakennelmansa ja maallinen asemansa kärsisivät.


Eikö sen, että Jeesus oli luvussa 11 herättynyt kuolleen Lasaruksen henkiin, olisi pitänyt kertoa, että Hän, Jeesus, oli ja on, kuolemaa väkevämpi? Niinkuin Hän todella onkin; Jeesus kuoli Golgatan ristillä, mutta Hän nousi kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan (1.Kor.15:3-5). Jeesus ei ole uskonto, eikä oppirakennelma, vaan elävän Jumalan Poika (ks.Matt.16:16).




2.Moos.24

Luvussa 24 Herra teki liiton Israelin kanssa. Mooses ilmoitti kansalle Herralta saadut Sanat ja säädökset. Kansa vastasi: ”Kaiken, mitä Herra on puhunut, me teemme.” (jae 3). ”Kaikkea, mitä Herra on puhunut, me noudatamme ja tottelemme.” (jae 7). ”Niin Mooses otti veren ja vihmoi sitä kansan päälle ja sanoi: ’Katso, tämä on sen liiton veri, jonka Herra on tehnyt teidän kanssanne näiden sanojen perusteella.’” (jae 8). Tehtyä liittoa yleisesti kutsutaan lakiliitoksi.

Luvusta 24 ilmenee, että Herran läheisyyteen ei ollut asiaa muilla kuin Mooseksella. ”Mooses yksinään lähestyköön Herraa;” (jae 2) ”Ja Herra sanoi Moosekselle: ”Nouse minun tyköni vuorelle...” (jae 12).


Jeesukseen uskovalla on se ihana etuoikeus, että hänellä voi olla yhteys Jumalaan. Siihen ei tarvita pappia tai ketään toista ihmistä. Jeesuksen kertakaikkinen uhrikuolema Golgatan ristillä teki tämän mahdolliseksi. Jos et tunne vielä Jeesusta ja haluat, että sinulla on yhteys Jumalaan, voit rukoilla Häntä esimerkiksi seuraavan musiikkivideon aikana.


Linkki: musiikkikappale

2.Moos.23

Luvussa 23 puhutaan mm. sapattivuodesta ja sapattipäivästä. Sapattipäivästä sanotaan: ”Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä muukalainen saisivat virkistyä.” (jae 6). Perustana levolle on: ”Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.” (2.Moos.20:11). Lepopäivä on varmasti ihmiselle terveellistä, on se sitten minä viikonpäivänä tahansa.

Sapattivuodesta sanotaan: ”Kuutena vuotena kylvä maasi ja korjaa sen sato. Mutta seitsemäntenä vuotena jätä se korjaamatta ja lepäämään, että kansasi köyhät saisivat siitä syödä; ja mitä jäljelle jää, sen metsän eläimet syökööt. Samoin tee viinitarhallesi ja öljytarhallesi.” (jakeet 10-11). En ole maanviljelijä, mutta voisin kuvitella, että maa jaksaa taas tuottaa hyvää satoa oltuaan vuoden kesannolla.


Herra on tehnyt taivaan, maan ja meren ja kaikki mitä niissä on. Ihmistä, eläintä ja maatakin Hän ajattelee.