5.Moos.22

On perinteisen kristillisyyden arvojen mukaista, että nuoret tietoisesti varjelevat itseään niin, että menevät avioliittoon neitsyeinä. Raamatussa sanotaan: "Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät." (1.Moos.1:27). "Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi." (1.Moos.2:24).

Luvussa 22 esitetään tapausesimerkki, jossa mies syytti vaimoaan perättömästi, että tämä ei ollut neitsyt. "Jos joku on ottanut vaimon ja yhtynyt häneen, mutta sitten hylkii häntä ja esittää häntä vastaan perättömiä syytöksiä ja saattaa hänet pahaan maineeseen ja sanoo: 'Minä otin tämän naisen vaimokseni, mutta kun ryhdyin häneen, en tavannut hänessä neitsyyden merkkiä'," (5.Moos.22:13-14). Mutta jos sitten löytyikin neitsyyden merkki, esimerkiksi hääpäivän verinen petivaate, osoittautui mies perättömien syytösten lausujaksi ja hänet tuomittiin kuritukseen ja korvauksiin.

Uskon, että tänäkin päivänä merkitsee aviomiehelle paljon, jos hän hääyönä huomaa morsiammessaan neitsyyden merkin. Se kertoo mm. aviopuolison uskollisuudesta ja omistautumishalusta yhteiseen elämään yhdelle puolisolle.

5.Moos.21

"Kunnioita isääsi ja äitiäsi, niinkuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt, että kauan eläisit ja menestyisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa." (5.Moos.5:16)

Uppiniskaisen, kovakorvaisen, vanhempia tottelemattoman ja saamastaan kurituksesta piittaamattoman pojan kohtalo oli Mooseksen lain mukaan karu: kivityskuolema (lue 5.Moos.21:18-21). Raamatusta en löydä yhtään esimerkkiä, missä tämä laki olisi pantu käytäntöön, mutta yhtä kaikki laki oli olemassa. Pitikö tämä laki poikia kurissa ja nuhteessa, on toinen asia. Ajattelen, että mitä kielletympi jokin asia on, sitä himotumman ihmismieli siitä tekee. 

Yhä vain tiukemmat lait eivät auta, ne sitovat. Tarvitaan jotakin suurempaa. Tarvitaan Vapahtaja Jeesus Kristus, joka poistaa henkilökohtaiset perkeleen kahleet ja antaa uuden puhdistetun sydämen, raikkaat ajatukset ja uuden mielen.  Ilman Jeesusta tie vie vääjäämättä yhä syvemmälle ja syvemmälle pimeyteen. Syntinen ihminen vaatii yhä syntisempää, yhä saastaisempaa, yhä mustempaa. Ja voi sitä riemua kun luonnottomasta tehdään luonnollinen. Mutta sekään ei riitä. Pimeydessä ei ole mitään pohjaa. saatana haluaa kaiken.

Hyvä ystävä, jos et tunne Jeesusta, mutta haluaisit Hänet elämääsi, ole ystävällinen ja tee perinpohjainen ratkaisusi nyt. Juuri nyt. Jeesus tarjoaa sinulle Elämää. Kutsu Häntä.

5.Moos.20

Luku 20 sisältää ohjeita sodankäyntiä varten. "Jos lähdet sotaan vihollistasi vastaan ja näet hevosia ja sotavaunuja ja sotajoukon, joka on sinua suurempi, niin älä pelkää heitä, sillä Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi, hän, joka johdatti sinut Egyptin maasta." (5.Moos.20:1). 

Jumalan lapsen elämässä on kertakaikkinen vapaus ja ihanuus. Jumalan kanssa viholliset voitetaan. Kun Herra taistelee, voitto on varma. Ja vaikka tapahtuisikin niin, että Jumala syystä tai toisesta sallisi kuoleman, jatkuu elo Taivaassa. Tietyllä tavalla uskovalla on kaikki aina hyvin. Se johtuu siitä, että uudestisyntynyt Jumalan lapsi on Herran oma. Herran Henki on tämän uskovalle ilmoittanut. Suurempaa ihanuutta ja varmuutta ei voi olla. Kaikki tämän maailman vaikeudet ovat kuin joutavia pikkupuuhasteluja äärettömän iankaikkisuuden rinnalla. Kun Jumala raottaa taivaallista verhoaan, asiat saavat oikeat mittasuhteet.


5.Moos.19

"Älä siirrä ikivanhaa rajaa, jonka esi-isäsi ovat asettaneet." (Sananl.22:28)

"Älä siirrä lähimmäisesi rajaa, jonka entiset polvet ovat määränneet sinun perintöosallesi siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa, että ottaisit sen omaksesi." (5.Moos.19:14)

Raamatun kokonaisilmoitukseen perustuvat yleiset elämää koskevat rajat eivät nekään ole ilmoitettu kiusaksi vaan suojelemaan ihmistä hyvään elämään. Vuorisaarnan yhteydessä rajat on asetettu niin korkealla, että jäljelle jää vain Jumalan armoon turvautuminen. Tätä armoa on tarjolla sinullekin. En minäkään täytä Raamatun moraalivaatimuksia, mutta silti tiedän olevani Jumalan armahdettu lapsi. 

Alun jakeet ovat sinulle pohdittavaksi. Eiköhän anneta vanhojen rajojen olla. Kyllä ne ihmiset ovat vuosisatojen ja tuhansien kuluessa nähneet mikä on ihmiselle hyväksi ja mikä ei.

5.Moos.18

"Ja jos sinä ajattelet sydämessäsi: 'Mistä me tiedämme, mikä sana ei ole Herran puhetta?' niin huomaa: kun profeetta puhuu Herran nimessä, ja kun se, mitä hän on puhunut, ei tapahdu eikä käy toteen, niin sitä sanaa Herra ei ole puhunut; julkeuttaan se profeetta on niin puhunut; älä pelkää häntä."" (5.Moos.18:21-22)

Näihin jakeisiin toivoisin kuulevia korvia. Tässä ajassa missä me nyt elämme vuonna 2021 on paljon valheprofeettoja. He puhuvat julkeuttaan ja heillä on siihen syynsä: henkilökohtainen pelko, maineen haaliminen, omaisuuden tavoittelu tai vallan ja toisten kontrolloimisen tarve. Ensinnäkin Raamatusta voimme tarkistaa, puhuuko joku Sanan mukaisesti. Toisekseen voimme katsoa, toteutuvatko profeetan sanat. Ei ole mitään syytä kuunnella valheprofeettaa, joka on puhunut palturia; hänen yhteyteensä ei kannata enää hakeutua oli ulkoinen kuori kuinka säteilevä, "rakkaudenomainen" tai houkutteleva tahansa.