1.Sam.10

Saul oli voideltu ja julistettu kuninkaaksi. Ne sotamiehet, joiden sydämiä Jumala oli koskettanut, seurasivat Saulia (1.Sam.10:26). "Mutta kelvottomat miehet sanoivat: "Mitä apua meille tästä on?" Ja nämä halveksivat häntä eivätkä tuoneet hänelle mitään lahjoja; mutta hän ei virkkanut mitään." (1.Sam.10:27).

Raamattu sanoo: "-Jos Herra ei huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät. Jos Herra ei kaupunkia varjele, niin turhaan vartija valvoo." (Ps.127:1). 

Herra, älä anna meidän sydämestämme koskaan nousta halveksittavasti sanat: 'mitä apua meille tästä on?' Vahvista meidän uskoamme Sinuun Herra Jeesus, että emme arvioi lihan käsivarren mukaan vaan luotamme, että Sinä käytät meitä heikkoja saviastioita Sinun tahtosi mukaisesti väkevissäkin teoissa. Aamen.

1.Sam.9

Saulin isä, Kiis, pyysi Saulia lähtemään palvelijan kanssa etsimään kadonneita aasin tammoja. Saul lähti ja kulki Efraimin vuoriston halki, Salisan, Saalimin ja Benjaminin maan halki, mutta he eivät löytäneet aaseja. Jostain syystä Saulin täytyi tehdä tällainen "maan mittailu". Saul oli liikkeellä Jumalan lähettämänä, vaikka ei sitä todennäköisesti itse tiennyt. Juuri oikeaan aikaan he tulivat näkijä Samuelin kaupunkiin ja Samuel voiteli Saulin Israelin kuninkaaksi. Jumalan tiet ovat ihmeellisiä. 

Otsikon luku 9 puhuu siitä, että kaikki ovat Jumalan kontrollissa. Mekin voimme tässä ajassamme elää  tätä päiväämme parhain päin luottaen siihen, että Jumala näkee kaiken ja Hänellä on valta kaikkeen. Jos Jumala pistää meidät aasinhakureissulle, niin otetaan se kiitoksella vastaan. 

"Mutta me tiedämme, että kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat, niiden, jotka hänen aivoituksensa mukaan ovat kutsutut." (Room.8:28)

1.Sam.8

Israelilaiset halusivat itselleen kuninkaan. "Mekin tahdomme olla niinkuin kaikki muut kansat: kuningas jakakoon meille oikeutta ja johtakoon meitä ja käyköön sotiamme."(1.Sam.8:20). Jakeessa seitsemän Herra Jumala sanoi. "-vaan minut he ovat pitäneet halpana olemaan heidän kuninkaansa." Se, että kansa halusi kuningasta, ei ollut mikään yllätys (5.Moos.17:14-20).

Onko Jeesus Kristus kuningas? Kyllä Hän on. Ja eräänä päivänä Hän tulee takaisin maan päälle hallitsemaan Daavidin valtaistuimella tuhatvuotisessa rauhan valtakunnassa. "Mutta kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan ja kaikki enkelit hänen kanssaan, silloin hän istuu kirkkautensa valtaistuimelle." (Matt.25:31; Luuk. 1:31-33; Ilm.19:16; Ilm.20)

1.Sam.7

" -taivuttakaa sydämenne Herran, Israelin Jumalan, puoleen" (Joos.24:23), " -kiinnittäkää sydämenne Herraan ja palvelkaa ainoastaan häntä-" (1.Sam.7:3), "-Anna sydämesi vuotaa kuin vesi Herran kasvojen edessä-" (Val.2:19).

Näihinkin jakeisiin liittyy se, että ei enää palvella vieraita jumalia vaan vieraat jumalat hylätään. Jumalan Sanan kautta ihmisille on tullut selväksi oma Jumalan tahdon vastainen elämä; Synti on paljastunut ja synnin seuraukset ovat nähtävillä: kärsimys ja kuolema. Mutta toisaalta Jumalan Sana näyttää myös pelastuksen kauheasta tilanteesta: kääntyminen Herran puoleen.

Raamatussa sanotaan, että Jeesus pelastaa syntisiä ihmisiä (1.Tim.1:15) ja että Hän on Herra (Room.6:23). Herran Jeesuksen puoleen tulee kääntyä, Hänen eteensä vuodattaa sydän. 

1.Sam.6

En tiedä, miten sinä luet Raamattua, vai luetko ylipäätä lainkaan. Itse luen välillä Raamattua kuin romaania. Toisinaan luen Raamattua hyvinkin pikkutarkasti kuin suurennuslasin kanssa. Monasti käyn kaikki jakeiden yhteydessä olevat alaviitteetkin läpi. Joskus nappaan vain jonkun jakeen tuoman ajatuksen ja mietiskelen sitä; tällöin usein mieleen nousee ajatukseen liittyviä muita Raaamtun kohtia jotka haluan  tarkistaa. 

Tänään huomasin tutkivani  seuraavaa Raamatun jaetta suurennuslasin kanssa: "Mutta Herra surmasi Beet-Semeksen miehiä sentähden, että he olivat katsoneet Herran arkkia; hän surmasi kansasta seitsemänkymmentä miestä, viisikymmentä tuhatta miestä; ja kansa suri sitä, että Herra oli surmannut niin paljon kansaa." (1.Sam.6:19). Tässä kohdistin suurennuslasini kohtaan "hän surmasi kansasta seitsemänkymmentä miestä, viisikymmentä tuhatta miestä". Voit katsoa omasta Raamatustasi kuinka siinä asia on ilmaistu. Saatat yllättyä. Oma tutkimusmatkani tyydyttyi siihen, kun huomasin, että käyttämäni suomalainen 33 / 38 käännös käyttää useimmissa alkukielen hebrean käsikirjoituksissa olevaa ilmaisua "seitsemänkymmentä miestä, viisikymmentätuhatta miestä". 

Kun ei niitä ensimmäisiä käsinkirjoitettuja kirjoituksia ole enää olemassa tai niitä ei ole löydetty!

1.Sam.5

Liitonarkki oli ilmestysmajan, Jumalan pyhäkön, tärkein esine. Sen paikka ilmestysmajassa oli Kaikkein Pyhimmässä. Historian aikana liitonarkkia siirrettiin useasti. 

Raamatussa sanotaan, että liitonarkki oli israelilaisten mukana kun he vaelsivat Siinailta (4.Moos.10:33-36). Liitonarkki oli mukana kun israelilaiset ylittivät Jordanin luvattuun maahan ja valloittivat Jerikon (Joos.4:9-11, Joos.6:1-4). Liiton arkki oli Siilossa (1.Sam.3:1-3), Eben-Eserissä (1.Sam.4:1-3), Asdodissa (1.Sam.5:1), Gatissa (1.Sam.5:8-9), Ekronissa (1.Sam.5:10), Beet-Semeksessä (1.Sam.6:11-15), Kirjat-Jearimissa (1.Sam.7:1) ja Jerusalemissa. Matkalla Jerusalemiin liitonarkki oli myös vähän aikaa gatilaisen Oobed-Edomin talossa. Jerusalemissa liitonarkki oli Daavidin rakentamassa majassa ja Salomon temppelissä (2.Sam.6:11, 13-15, 17; 1.Kun.8:1-4). Ehkä arkkia myös siirreltiin sinä aikana kun se oli Salomon temppelissä (2.Aik.35:1-6). 

Liitonarkki katosi kun Babylonian kuningas hävitti Salomon temppelin (2.Kun.24:12-13; 25:8-9). Myöhemmissä temppeleissä liitonarkkia ei ollut; ei Serubbaabelin temppelissä eikä Herodeksen temppelissä. 

Mitä liitonarkille tapahtui? Onko se olemassa jossakin nyt? Hyviä kymyksiä. Apokryfikirja viittaa luolassa olevaan piiloon. (2.Mac.2:1-8). En usko, että liitonarkki olisi Egyptissä tai Etiopiassa niin kuin myös esitetään. 

Ilmestyskirjassa liitonarkki näkyy taivaassa. "Ja Jumalan temppeli taivaassa aukeni, ja hänen liittonsa arkki näkyi hänen temppelissään, ja tuli salamoita ja ääniä ja ukkosenjylinää ja maanjäristystä ja suuria rakeita." (Ilm.11:19)

1.Sam.4

Israelilaiset taistelivat filistealaisia vastaan ja kokivat tappion. Israelin vanhimmat ihmettelivät: "-Minkätähden Herra antoi tänä päivänä filistealaisten voittaa meidät? Ottakaamme Herran liitonarkki Siilosta luoksemme, tulkoon se keskellemme pelastamaan meidät vihollistemme käsistä." (1.Sam.4:3). Vaikka liitonarkki oli sotatantereella, filistealaiset pääsivät voitolle ja ryöstivät  liitonarkin (1.Sam.4:11).

Psalmissa 78 sanotaan Jumalasta: "Hän hylkäsi asumuksensa Siilossa, majan, jonka hän oli pystyttänyt ihmisten keskelle. Hän salli väkevyytensä joutua vankeuteen ja kunniansa vihollisten käsiin." (Ps.78:60-61). Suuresta symboliarvostaan huolimatta liitonarkkikin oli vain esine, eikä esine saa mitään ihmeitä aikaan. Ihmeet tekee aina Jumala. Vaikka luvussa 5 epäjumalat kaatuilivat ja hajosivat liitonarkin edessä, senkin sai aikaan Jumala, ei liitonarkki. Sama pätee kaikkeen materiaaliin. Myöskään Paavalin hikiliinat ja esivaatteet eivät itsessään tehneet yhtään mitään ihmeitä vaan ihmeet teki Jumala tahtonsa mukaisesti kyseisissä tilanteissa (ks. Ap.t.19:12).