4.Moos.23

Mooabin kuningas Baalak oli kutsunut tietäjä Bileamin luokseen, jotta hän kiroaisi israelilaiset. Kun Bileam aukaisi suunsa, suusta tulikin siunauksia. Bileam sanoi mm."Kuka mittaa Jaakobin hiekkajyväset, kuka Israelin tomuhiukkasten luvun? Suotakoon minun kuolla oikeamielisten kuolema, olkoon minun loppuni niinkuin heidän." (jae 10). Kuningas Baalak sanoi Bileamille: "Mitä oletkaan minulle tehnyt! Minä toin sinut tänne vihollisiani kiroamaan, ja katso, nyt sinä heidät siunaat!" (jae 11).

Bileamin tapaus on esimerkki siitä, että Jumala voi käyttää jumalattomia työssään. Hän voi pistää jumalattoman suuhun tahtomansa sanat (ks. Neh.13:2). Eikä vain ihmisen suuhun, vaan Jumala voi käyttää myös eläintä tahtonsa toteuttamisessa (22:21-33). 

"Mutta me tiedämme, että kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat, niiden, jotka hänen aivoituksensa mukaan ovat kutsutut." (Room.8:28)

4.Moos.22

Jumala sanoi Abramille, jonka nimi myöhemmin oli Abraham: "Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi. Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä." (1.Moos.12:2-3). Abrahamin poika oli Iisak ja Iisakin poika oli Jaakob. Jaakobin poikien mukaan nimettiiin Israelin alueita.

Otsikon luvussa 22 Moabin kuningas tarjosi Bileamille ensin tietäjänpalkkaa (jae 7), myöhemmin ylenpalttista palkkiota (jae 17), jos hän vain kiroaisi Israelin kansan. Raamatussa sanotaan, että Bileam rakasti vääryyden palkkaa (2.Piet.2:15). 

Onko sinulla joku rahamääräraja, jonka saatuasi olisit valmis valehtelemaan tai esimerkiksi pettämään puolisoasi? Uskon, että monien polvet notkahtavat riittävän suuren rahakasan edessä. Se on tietysti hirveätä ja väärin; se on eksytyksen tie (ks. Juud.1:11).

4.Moos.21

"Ja kansa puhui Jumalaa ja Moosesta vastaan: 'Minkätähden te johdatitte meidät pois Egyptistä kuolemaan erämaahan? Eihän täällä ole leipää eikä vettä, ja me olemme kyllästyneet tähän huonoon ruokaan.' Silloin Herra lähetti kansan sekaan myrkkykäärmeitä, jotka purivat kansaa, niin että paljon kansaa Israelista kuoli." (4.Moos.21:5-6)

Kansa ymmärsi tehneensä syntiä, kun oli puhunut Moosesta ja Jumalaa vastaan. Kansa pyysi Moosesta rukoilemaan, että Herra poistaisi käärmeet heidän kimpustaan. Mooses rukoili. Silloin Herra käski Moosesta tekemään käärmeen ja laittamaan sen tangon päähän; Jokainen käärmeen pureman saanut, joka siihen katsoisi, jäisi eloon.

Sakarjan kirjassa on pysähdyttävä lause: "He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet." (Sak.12:10). Jakeessa viitataan Jeesukseen ja siihen, kun israelilaiset tunnistavat, kuka  Jeesus on. On varmasti pysähdyttävä hetki tajuta, että se mies jonka heidän sukulaisensa olivat ristiinnaulinneet, olikin Messias Kristus jota he olivat odottaneet. Kääntäkäämme mekin katseemme ylennettyyn Kristukseen, uskon alkajaan ja täyttäjään (ks. Hebr.12:2).



4.Moos.20

Luin luvun kaksikymmentä ja lähdin lenkille. Nyt voi varmaan vähän aikaa vielä puhua talvesta, koska on vielä helmikuu. Metsät ovat tänä vuonna täynnä lunta. Me emme täällä Suomessa ainakaan veden puutteeseen kuole; vettä on yllin kyllin. Vetemme on myös aika puhdasta, ja on suorastaan ylenpalttista, että voimme suihkutella juomakelpoisella vedellä.

Luvussa 20 Israelin kansa napisi veden puutteesta. "Minkätähden toitte Herran seurakunnan tähän erämaahan, kuollaksemme karjoinemme tänne?" (jae 4). Huoli oli varmasti aiheellinen, koska kansaa oli valtavasti. Herra kuitenkin antoi kansalle vettä kalliosta, "Hän avasi kallion, ja vettä vuoti; se juoksi virtana kautta erämaan." (Ps. 105:41).

Vaikka maassamme on vettä yllin kyllin juoda, voi kysyä millainen hengellisen janon tarve maassamme on. Jakeessa 1. Kor.10:4 puhutaan hengellisestä kalliosta josta voi juoda, ja tämä kallio on Kristus. Jeesus kutsuu elävän veden lähteille: "mutta joka juo sitä vettä, jota minä hänelle annan, se ei ikinä janoa; vaan se vesi, jonka minä hänelle annan, tulee hänessä sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään". (Joh.4:14). "Herra, anna minulle sitä vettä" (Joh.4:15)