2.Kun.22

Lain kirja löydettiin temppelistä. Kun Juudan kuningas Joosialle luettiin löydettyä kirjaa, kosketti luettu Sana Joosiaa: Hän repäisi vaatteensa ja itki Herran edessä. Joosia ymmärsi kuinka jumalattomasti kansa oli vaeltanut: "-Sillä suuri on Herran viha, joka on syttynyt meitä vastaan, koska meidän isämme eivät ole totelleet tämän kirjan sanoja eivätkä tehneet mitään kaikesta siitä, mitä siinä on meille kirjoitettuna." (2.Kun.22:13). Ehkäpä Joosia kuuli lain kirjan tekstit ensimmäistä kertaa elämässään? Jae 19 kertoo ihanasti kuinka Jumala kosketti Sanan kautta kuningasta: hänen sydämensä pehmittyi ja hän nöyrtyi Jumalan edessä.

Ehkä näin voi käydä tänäkin päivänä; Joku nuorehko mies löytää isoäitinsä kuolinpesästä Raamatun ja alkaa lukemaan sitä - ja järkyttyy huomatessaan kuinka Jumalan vastaisesti tänä päivänä toimitaan.

2.Kun.21

Kun Nooa rakensi arkkia, pahuus kukoisti maan päällä (ks. 1.Moos.6). Arkin rakentaminen vei aikansa. Siinä olisi kansalla ollut paljon aikaa kääntyä Jumalan puoleen. Mutta ei. Lopulta arkki oli valmis ja vain kahdeksan ihmistä pelastui (ks. 1.Piet.3:20, 1.Moos.7:13).  Jumalattomien kuninkaiden aikana Herra sanoi: "Ja minä mittaan Jerusalemin samalla mittanuoralla kuin Samarian ja punnitsen sen samalla vaa'alla kuin Ahabin suvun. Ja minä huuhdon Jerusalemin, niinkuin vati huuhdotaan: se huuhdotaan ja käännetään kumollensa." (2.Kun.21:13). Jumala ei loputtomiin katso jumalatonta meininkiä. Hän voi minkä tahansa paikan yli vetää myös autiuden mittanuoran ja tyhjyyden luotilangan (ks. Jes. 34:11). Myös tänä päivänä. Kuinka kävi Sodoman (ks. 1.Moos.19)? Kuinka käy kun Ihmisen Poika ilmestyy (Luuk.17:26-30)? 

2.Kun.20

Juudan kuningas Hiskia oli sairastunut. Profeetta Jesaja ilmoitti hänelle Herran sanana: "Näin sanoo Herra: 'Toimita talosi; sillä sinä kuolet etkä enää parane.'" (ks. jae 1)

Mitä Hiskia teki kuultuaan profeetan sanan? Hän rukoili Herraa. "Niin hän käänsi kasvonsa seinään päin ja rukoili Herraa sanoen: "Oi Herra, muista, kuinka minä olen vaeltanut sinun edessäsi uskollisesti ja ehyellä sydämellä ja tehnyt sitä, mikä on hyvää sinun silmissäsi!" Ja Hiskia itki katkerasti." (2.Kun.20:2-3).

Jumala kuuli Hiskian rukouksen ja näki hänen kyyneleensä. Mitä Kaikkivaltias Jumala teki? Hän paransi kuningas Hiskian ja antoi hänelle viisitoista lisävuotta (ks. jakeet 5 ja 6). Lisäksi Jumala antoi paranemisesta merkin: aurinkokellon varjo siirtyi takaisin päin kymmenen astetta (ks. jae 11)

2.Kun.19

"Istuitpa sinä tai lähdit tai tulit, minä sen tiedän, niinkuin senkin, että sinä raivoat minua vastaan." (2.Kun.19:27).

Kaikki ovat Jumalan edessä kuin alasti, paljaana. Jumala näkee kaiken. Hän näkee liikkeemme, aikomuksemme ja ajatuksemme. (ks. Ps.139:1-12). Eme voi salata Herralta mitään. Tiemme ei ole Herralta salattu, vaikka joskus saattaa niin tuntua (ks. Jes.40:27-28). Herra tietää kaiken. "Herra, sinä tiedät kaikki; sinä tiedät, että olet minulle rakas." (ks. Joh.21:17)

2.Kun.18

Aina ei ole niin, että poika seuraa isänsä jälkiä. Juudan kuningas Aahas oli eksynyt epäjumaliin (2.Aik.28:22-23), mutta hänen pojastaan Hiskiasta Raamattu antaa hyvän todistuksen: "Hän turvasi Herraan, Israelin Jumalaan, niin ettei kukaan ollut hänen kaltaisensa kaikista hänen jälkeläisistään Juudan kuninkaista eikä niistä, jotka olivat olleet ennen häntä." (2.Kun.18:5). Hiskia turvasi Herraan ja seurasi Herraa. Raamattu sanoo: "Niin Herra oli hänen kanssansa" (jae 7).