1.Sam.3

"-Herran sana oli harvinainen siihen aikaan, eivätkä näyt olleet tavallisia." (ks. 1.Sam.3:1). Jumala kutsui Samuelia ensin kolme kertaa. Nuori Samuel ei tiennyt, että kutsuja oli Herra  vaan hän luuli, että Eeli-pappi kutsui häntä. Neljäntenä kertana Samuel vastasi Herralle "Puhu, palvelijasi kuulee." Myöhemmin samassa luvussa sanotaan: " Ja Samuel kasvoi, ja Herra oli hänen kanssansa eikä antanut yhdenkään sanoistansa varista maahan." (1.Sam.3:19). Samuelista tuli profeetta. Samuelin kautta Jumala puhui kansalle (1.Sam.3:20-21). 

Jumalan profeetta on ihminen joka puhuu Jumalan Sanan totuutta. Tänä päivänä monet ihmiset puhuvat  Jumalaa pelkäämättä ja häpeämättä Herran Sanana mitä sylki suuhun tuo. Siksi tulee ymmärtää, että Jumalan profeetta ei ilmoita mitään mikä ei nouse Sanasta. Mitään Raamatun ulkopuolista uutta totuutta ei ole. Maailma on eksytyksen vallassa. Ihmisiä johdetaan laajalla rintamalla harhaan. Lohtuna uskoville on ajasta aikaan muuttumaton Jumalan Sana, Raamattu. "Sinun sanasi on kokonansa totuus, ja kaikki sinun vanhurskautesi oikeudet pysyvät iankaikkisesti." (Ps.119:160)

1.Sam.2

Pappi Eelillä oli kaksi poikaa, Hofni ja Piinehas, jotka myös olivat pappeja. Raamattu sanoo, että Eelin pojat olivat kelvottomia miehiä; he eivät välittäneet Herrasta (ks. 1.Sam.2:12). He pitivät halpana Herran uhrilahjan (1.Sam.2:17), makasivat niiden naisten kanssa, jotka toimittivat palvelusta ilmestysmajan ovella (1.Sam.2:22), uhkasivat ihmisiä (1.Sam. 2:16) eivätkä he kuunnelleet isäänsä (1.Sam.2:25).  Eelistä sanotaan, että hän ei pitänyt poikiaan kurissa (1.Sam.3:13). Herra otti pojat pois kuoleman kautta (1.Sam.2:25; 4:11).

Raamatussa annetaan selkeä ohje: ”Hän on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä hyvä on; ja mitä muuta Herra sinulta vaatii, kuin että teet sitä, mikä oikein on, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi edessä?” (Miika 8:6). Herra, anna meille tällainen halu, että me etsisimme sinun tahtoasi.

1.Sam.1

Peninna kiusasi Hannaa, koska Hanna ei ollut saanut lasta (1.Sam.1:6). Murheellisena ja katkerana Hanna rukoili Herraa. Raamatussa sanotaan, että Hanna vuodatti sydämensä Herran eteen. Hän puhui sydämessään Herralle kauan, koska hänen tuskansa ja surunsa oli suuri. (1.Sam.1:10-16). Hanna oli  luvannut, että jos hän saisi pojan, hän antaisi hänet Herralle koko hänen elinajaksensa (1.Sam.1:11).

Herra muisti Hannaa. Hän sai Samuel-pojan. Hanna täytti lupauksensa (1.Sam.1:26-28) ja sai vielä kolme poikaa ja kaksi tytärtä (1.Sam.2:21)

Herra kuulee rukoukset. Hän toteuttaa tahtonsa mukaiset pyynnöt oikeaan aikaan. Kuinka usein me valitammekaan mielessämme, että Herra ei kuule! "Joka on korvan istuttanut, hänkö ei kuulisi? Joka on silmän luonut, hänkö ei näkisi?" (Ps.94:9)

Ruut.4

Jumala siunasi Mooabilaista Ruutia, koska hän turvasi Isarelin Jumalaan. Ruutista tuli Booaksen vaimo. Heille syntyi Oobed. josta tuli Iisain, Daavidin isän, isä (Ruut.4:17). Ruut löytyy myös Jeesuksen syntykirjasta (Matt.1:5, ks myös Luuk.3:32). 

Luvussa neljä puhutaan myös lunastuksesta. Booas oli ns. sukulunastaja, joka lunasti Ruutin itselleen (Ruut.4:1-10, ks. 3.Moos.25:25, ). 

Ruutin lunastus on kuva Jeesuksen lunastustyöstä mikä ei katso kansallisuusrajoja. Jeesus on lunastanut ihmiset kalliilla verellään (1.Piet.1:18-19, 1.Kor.7:23). Jesuksen lunastustyö otetaan vastaan uskon kautta; siinä orjasta tulee Jeesuksen oma. Jeesuksen oman ei tarvitse kiskoa mitään kivirekeä perässään (vrt. Jes.5:18, ks. myös Matt.11:28-30).

Ruut.3

"Ruut vastasi hänelle: "Minä teen kaiken, mitä sanot"." (Ruut.3:5). 

Ruut oli tehnyt päätöksen  (ks. Ruut.1:16-17). Nyt hän eli sen mukaisesti. Hän oli tosissaan. 

Uuden testamentin puolella sanotaan: "Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut." (2.Kor.5:17). Kristitty (=Jeesukseen uskova ja tätä seuraava, ks. Ap.t.11:26)  elää uuden luonnon mukaista elämää. Se on erilaista elämää kuin vanha elämä ennen uskoon tuloa. Uuden luonnon mukainen elämä on Jeesus-keskeistä elämää Kristuksessa. 

Se, joka ei ole uusi luomus Kristuksessa, häiriintyy, vaivaantuu  tai häpeää sanaa Jeesus, vaikka juuri Jeesuksessa on iankaikkinen pelastus ja juuri Hän kuoli kaikkien ei-uskovienkin edestä.

Ruut 2

"Kun te korjaatte eloa maastanne, niin älä leikkaa viljaa pelloltasi reunoja myöten äläkä poimi tähkäpäitä leikkuun jälkeen, vaan jätä ne köyhälle ja muukalaiselle. Minä olen Herra, teidän Jumalanne." (3.Moos.23:22).

Ruut, köyhä muukalainen Mooabista, oli tullut anoppinsa Noomin mukana Mooabista Juudan Beetlehemiin. Heidän molempien miehet olivat kuolleet (Ruut.1:2-5). Leskinä he olivat köyhiä. Ruut käytti Jumalan Sanan suomaa oikeutta mennä keräämään pellolta tähkäpäitä leikkuun jälkeen. Ruut oli turvautunut Israelin Jumalaan (Ruut.2:12); niinpä Jumala siunasi Ruutia. Jumala ohjasi hänen jalkansa pelloille jonka omisti Booas, hänen anoppinsa varakas sukulainen. Booas osoitti Ruutille erityistä laupeutta huolimatta siitä, että hän oli muukalainen (Ruut.2:14-16). Ruutin pitkä päivä pellolla takasi leivän pöytään useaksi päiväksi (Ruut.2:11). 

Tämä  on koskettava tarina köyhyydestä ja Jumalan tuomasta avusta. Raamatussa sanotaan: "Antakaa suuta pojalle, ettei hän vihastuisi ettekä te hukkuisi tiellänne. Sillä hänen vihansa syttyy äkisti. Autuaat ovat kaikki, jotka häneen turvaavat." (Ps.2:12)