4.Moos.4

Jakeissa 2.Sam.6:6-7 Ussa niminen mies teki kohtalokkaan virheen. Liitonarkkia oltiin tuomassa Abinadabin talosta Jerusalemiin härkien vetämässä vaunussa. "Mutta kun he tulivat Naakonin puimatantereen luo, ojensi Ussa kätensä Jumalan arkkiin ja tarttui siihen, sillä härät kompastuivat. Silloin Herran viha syttyi Ussaa kohtaan, ja Jumala löi hänet siinä hänen hairahduksensa tähden, niin että hän kuoli siihen, Jumalan arkin ääreen."

Kun Israelilaiset matkallaan kohti luvattua maata, lähtivät liikkeelle, tuli Jumalan pyhäkkö, Ilmestysmaja, purkaa ja suojata huolellisesti siirtymämatkaa varten. Luvussa 4.Moos.4 käy ilmi, että pyhäkön kantajat eivät saaneet koskea tai edes silmänräpäyksen ajaksi katsoa pyhiä esineitä. "Ja kun leirin lähtiessä liikkeelle Aaron ja hänen poikansa ovat valmiiksi peittäneet pyhäkön ja pyhäkön kaiken kaluston, niin tulkoot Kehatin pojat kantamaan, mutta älkööt koskeko pyhäkköön, etteivät kuolisi.-" (jae 15). "mutta älkööt nämä menkö katsomaan pyhiä esineitä, älkööt silmänräpäykseksikään, etteivät kuolisi." (jae 20).

Nämä Raamatun tekstikohdat kertovat Jumalan pyhyydestä. Ne pistävät ihmisen nöyrästi Jumalaa peläten polvilleen. Parhaassa iässään olevat, ovat hekin Jumalan edessä kuin tomuhiukkasia. "Kuka voi kestää Herran, tämän pyhän Jumalan edessä?" (ks. 1.Sam.6:19-20). Koko elämämme on Jumalan käsissä. Polvillaan miksi, miksi -kysymykset voivat vaihtua armon kyyneliin. 

4.Moos.3

Luvun 2.Moos.27 yhteydessä kerroin, että joidenkin täytyi huolehtia myös ilmestysmajan, Jumalan pyhäkön, esipihan ympärysverhon pylväiden vaskisista jalustoista. Ilmestysmaja kokonaisuus oli tehty siirrettäväksi. Vaskisia jalustoja oli yli 50 kappaletta eivätkä nekään mitään kevyitä olleet (2.Moos.27:9-19). Jakeista 4.Moos.3:36-37 käy ilmi, että esipihan ympärysverhon vaskiset jalustat oli annettu Jaakobin pojan Leevin pojan poikien hoidettavaksi. "Ja Merarin poikien hoidettavaksi oli uskottu asumuksen laudat, poikkitangot, pylväät ja jalustat sekä kaikki sen kalusto-kaikki ne palvelustehtävineen; niinikään ympärillä olevan esipihan pylväät jalustoinensa, vaarnoinensa ja köysinensä."

Harvoin me ajattelemme jalustoja. Ennemmin huomiomme ne mitä jalustat pitävät pystyssä. Mutta jalustat ovat ilman muuta tärkeitä, peräti välttämättömiä, eikö totta? Meille kristityillekin Jumala on antanut erilaisia tehtäviä. Ehkä emme aina edes tiedä mitä se veli tai sisar touhuilee. Ehkäpä hän touhuilee jalustojen parissa, mitä ikinä ne kristillisessä elämässä sitten ovatkaan.



4.Moos.2

Israelilaiset etenivät kohti luvattua maata hyvin järjestäytyneinä. ”Ja Herra puhui Moosekselle ja Aaronille sanoen: ’Israelilaiset leiriytykööt kukin lippunsa luo, perhekuntiensa sotamerkkien kohdalle; he leiriytykööt taammas ilmestysmajan ympärille.’” (4Moos.2:1-2). Jumala antoi jokaiselle sukukunnalle oman paikan niin että ilmestys maja, Jumalan pyhäkkö, oli keskellä.


Sain juuri valmiiksi ison palapelin. Palapelissä jokaisella palalla on oma tietty paikkansa. Palat yhdessä muodostavat palapelin. Kun ajattelen Jeesukseen uskovista muodostunutta kristikuntaa, Kristus-ruumista, siinäkään yksittäinen jäsen ei muodosta ruumista, vaan tarvitaan kaikki jäsenet. Kaikilla jäsenillä on oma paikkansa ja tehtävänsä. Jokaista jäsentä tarvitaan. 


Olen huomannut, että Jeesukseen uskovat ovat varsin kirjavaa porukkaa - kuten olivat jo ensimmäiset opetuslapsetkin. Kirjavuus ei kuitenkaan estä uskovia toimimasta yhdessä sillä kaiken päänä on Jeesus Kristus. (ks. 1.Kor.12:12-27)

4.Moos.1

Jakeessa 1.Moos.46:27 sanotaan: ”Ja Joosefin poikia, jotka syntyivät hänelle Egyptissä, oli kaksi. Jaakobin perheen jäseniä, jotka siirtyivät Egyptiin, oli kaikkiaan seitsemänkymmentä henkeä.” Jaakobia sanottiin Israeliksi (2.Moos.1:1). Israelilaiset olivat Egyptissä noin 400 vuotta (2.Moos.12:40). Kun israelilaiset lähtivät Egyptistä, oli heitä noin 600 000 miestä (2.Moos.12:37). Neljännen Mooseksen kirjan luvussa 1 on israelilaisten katselmus noin vuosi sen jälkeen kun he olivat lähteneet Egyptistä: ”Ja kaikkiaan katselmuksessa olleita israelilaisia oli perhekunnittain, kaksikymmenvuotisia ja sitä vanhempia, kaikkia Israelin sotakelpoisia miehiä, näitä katselmuksessa olleita oli yhteensä kuusisataakolme tuhatta viisisataa viisikymmentä.” Jos määrään lisää naiset, lapset ja vanhukset, määrä on miljoonissa. Lisäksi sanotaan: ”Mutta leeviläisistä, heidän  isiensä sukukunnasta, ei pidetty katselmusta yhdessä muiden kanssa.” (jae 47).

Mitä tämä israelilaisten suuri määrä kertoo? Se kertoo Jumalan ihmeestä ja varjeluksesta kasvattaa kansaa Egyptin vaikeissa oloissa. Se kertoo Jumalan ihmeestä ruokkia suuri määrä kansaa erämaassa. Se kertoo myös Jumalan uskollisuudesta lupauksilleen; Jumala oli puhunut Jaakobille unessa: ”Minä olen Jumala, sinun isäsi Jumala; älä pelkää mennä Egyptiin, sillä minä teen sinut siellä suureksi kansaksi.” (1.Moos.46:3). 


Jumala pitää huolta lapsistaan. Uudessa testamentissa sanotaan Jeesukseen uskovista:  ”Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa.” (Gal.3:26). On hyvä olla Jumalan oma ja luottaa siihen, että Taivaallinen Isä varjelee myös ahtaissa oloissa.




3.Moos.27

Israelilaiset ovat Jumalan omaa kansaa. Jumala on pyhittänyt heidät itselleen. ”Sillä jokainen esikoinen israelilaisten keskuudessa, niin ihmisten kuin karjankin, on minun omani; sinä päivänä, jona minä surmasin kaikki Egyptin maan esikoiset, minä pyhitin heidät itselleni.” (4.Moos.8:17, 3.Moos.27:26, ks. myös 2.Moos.12:12-13, 13:12). 


Maailma on Israelia vastaan. Maailma on Jumalan omaa kansaa vastaan. Maailma on kristittyjä vastaan. Maailma on myös itse Jumalaa vastaan. Mistä se johtuu? Se johtuu tämän maailman ruhtinaan, valhettelijan isän, itse saatanan, vihasta Jumalaa ja Jumalan Poikaa Jeesusta Kristusta kohtaan ja saatanan viekkaudesta vedättää tämän maailman ihmisiä. ”niissä uskottomissa, joiden mielet tämän maailman jumala on niin sokaissut, ettei heille loista valkeus, joka lähtee Kristuksen kirkkauden evankeliumista, hänen, joka on Jumalan kuva.” (2.Kor.4:4). 


Nyt on oikea aika ottaa Raamattu käteen ja lukea tätä maailmaa ympärillämme kuin avointa kirjaa. Kaikki menee kirjoitusten mukaan. Jumalattomuus lisääntyy mutta pieni joukko jää. 


Haluatko olla voittajan puolella? Huuda Herran Jeesuksen Kristuksen puoleen. Hän kuulee sinua, nostaa sinut loasta kirkkauteen, pimeydestä ihmeelliseen valkeuteen, pyhien pelastettujen joukkoon.