Joosef orjana

"Joosef oli kaunis vartaloltaan ja kasvoiltaan. Niinpä jonkin ajan kuluttua isännän vaimo iski silmänsä Joosefiin ja sanoi: 'Makaa minun kanssani.' Mutta Joosef kieltäytyi ja sanoi isäntänsä vaimolle: 'Isäntäni ei enää välitä itse huolehtia mistään, hän on uskonut minun hoitooni kaiken omaisuutensa. Minulla on tässä talossa yhtä paljon valtaa kuin hänelläkin, eikä hän ole kieltänyt minulta mitään paitsi sinut, koska olet hänen vaimonsa. Kuinka minä siis voisin tehdä niin pahan teon ja rikkoa Jumalaa vastaan?' Ja vaikka nainen päivästä toiseen houkutteli Joosefia, Joosef ei suostunut makaamaan eikä olemaan hänen kanssaan."
1. Moos 39:6-10

Polvistukaamme

"Tulkaa, kumartukaa maahan, polvistukaamme Herran, Luojamme, eteen. Hän on meidän Jumalamme ja me hänen laitumensa lampaat, joita hänen kätensä kaitsee."
Ps.95:6-7

Paineesta vapauteen

Ihminen voi olla sietämättömän paineen alla henkisesti, hengellisesti ja fyysisesti, niin että painetta on paineen päällä ja voimat loppuvat. Painetta voivat aiheuttaa niin ystävät kuin viholliset.

Miksi?

Se on tie, ettei ihminen tuntisi muita auttajia kuin Jumala. Jotta ihminen pääsisi vapaaksi niin ettei mikään sido.Jotta ihminen uskoisi mahdottomien asioiden voivan tapahtuvan. Jotta hän voisi elää elämää Herrassa. Jotta hän voisi elää yltäkylläistä Kristus-elämää.(Per-Olov Malkin kirjan "Rakkautta vailla vertaa" mukaillen.)

Ihmisten katseiden, puheiden, ja odotusten luoman sosiaalinen paineen mielikuva saattaakin särkyä ja sen takaa paljastua erilainen maaillma: vapaampi.

Polvesta polveen

"Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa häntä tunne.

Mutta Herran armo pysyy ajasta aikaan, se on ikuinen niille, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä. Polvesta polveen ulottuu hänen uskollisuutensa kaikkiin, jotka pysyvät hänen liitossaan, muistavat hänen käskynsä ja elävät niiden mukaan."

Ps.103:15-18

Varjelee lankeamasta

"Hänen, jolla on voima varjella teidät lankeamasta ja riemun vallitessa asettaa teidät tahrattomina kirkkautensa eteen, ainoan Jumalan, hänen, joka on pelastanut meidät Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta, hänen on kirkkaus, korkeus, voima ja valta, ennen aikojen alkua, nyt ja ikuisesti. Aamen."
Juud.24-25

Läheisemme

Kauhea tilanne, jos ihmisillä ei ole aikaa ottaa selvää miten jotakin ihmistä tai ihmisryhmää voisi auttaa. Muu maailma suljetaan pois. Hätävilkut palavat, mutta ajetaan ohi. Missä on lähimmäisen rakkaus sydämestäni?

Elämän koulu

Joona toimi tarkoituksella niin, että hän voisi sulkea Elämän oven peruuttamattomasti takanaan. Hän valmisteli toimillaan niin, että peruuttamaton raja yittyisi: ero Jumalasta. Hänelle tuo raja oli laivan lähtö satamasta ja nuo toimet pääsy laivaan. Laivan kokka suuntasi vastakkaiseen suuntaan minne Jumala oli häntä kehoittanut mennä.

Kun peruuttamaton oli tehty: olo oli levollinen ja hän nukkui. Joona teki ns. Lopullisen päätöksen elämässään ja tällainen päätös on vapauttava ja rauhoittava.

Vaikka Joona teki päätöksen Jumalan tahtoa vastaan, ei Jumala häntä hylännyt. Se oli Joonan koulu, mikä hänen oli käytävä: kuolemasta elämään ja totaalinen nöyrtyminen Jumalan suuruuden edessä. Näin Joonaa valmisteltiin Jumalan hänelle osoittamaan tehtävään: käännyttää kokonainen suurkaupunki.

Ihminen on pieni. Jumala on suuri. Vain Jumala tietää mikä ihmiselle on oikein.

Oikea elämä

On hyvä kysymys, millaiselle alttarille uhraamme ihmissuhteemme. Yleensä se on kai työ, opiskelu, harrastukset tai raha. Vaikka myönnettäisiinkin, että vaatimaton elämä tehden yksinkertaista työtä ja jossa olisi aikaa Jumalasuhteen ja ihmissuhteiden hoitoon olisikin hyväksi, niin nykyisen elämän muuttaminen sellaiseksi nähdään hankalaksi. Meille on muodostunut tietty mukavuustaso elämään mistä ei haluttaisi luopua. Pankkilainan takaisinmaksu asettaa omat vaatimuksensa. Hankalaahan se olisi elää ilman autoa tai asua ahtaammin, vaikka se voisikin tuoda työn lähemmäksi kotia ja antaa enemmän aikaa läheisille.

Itselläni on aivan liian vähän aikaa muille ja syy siihen on vain minussa.

Mitä jos Jumala sanoisi meille jonain päivänä: Nouse ja lähde esim. Afrikkaan. Ei sitten millään viitsisi nousta kotisohvalta. Eikö kukaan muu voisi lähteä? Kaikki lainat yms. hoidettavana. Miten siellä eläisi ja missä asuisi? Ja minun kaikki läheisenikin ovat täällä!!