5.Moos.27

"Ja rakenna siihen alttari Herralle, sinun Jumalallesi, alttari kivistä, joihin et saa rauta-aseella koskea. Hakkaamattomista kivistä rakenna Herran, Jumalasi, alttari; uhraa sen päällä polttouhreja Herralle, Jumalallesi," (5. Moos.27:5-6).

Alttarikiviä ei sopinut ihmisen muotoilla. Aikaisemmin Raamatussa sanotaan: "Mutta jos sinä teet minulle kivialttarin, niin älä rakenna sitä hakatusta kivestä; sillä jos sinä kosket taltallasi kiveen, niin sinä saastutat sen." (2.Moos.20:25).

Ehkä tässä on myös se näkökulma, että eipähän sitten ala ihastelemaan ihmiskätten työtä. Pelkistetty uskon varassa tapahtuva Jumalan palvelus on kaunis; ei siihen tarvita maalattuja alttaritauluja,  koristeellisia veistoksia tai komeita kirkkorakennuksia.  

Muistan kuinka kerran puhuin kirkossa. Sain palautetta siitä, että minulla ei ollut kauluspaitaa ja pukua päällä. Ymmärrän kyllä, että palautteen antanut henkilö ajatteli, että Jumalanpalvelus on juhla, ja jo pelkästään kunnioituksen vuoksi tulisi käyttää pukua. Kyllä minä villatakissanikin kunnioitin Jumalaa, mutta ymmärrän kyllä, että minun olisi pitänyt huomioida paremmin paikalliset perinteet ja vanha ikäpolvi kirkkosalissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti