2.Kun.12

Vanhassa Testamentissa mainitaan usein uhrikukkulat. Mitä ne oikein olivat? Juudan kuninkaasta Jooaksesta sanotaan, että hän teki sitä mikä oli oikein Herran silmissä. Sitten sanotaan: "Kuitenkaan eivät uhrikukkulat hävinneet, vaan kansa uhrasi ja suitsutti yhä edelleen uhrikukkuloilla." (2.Kun.12:3).

Uhrikukkulat olivat paikkoja joissa uhrattiin joko Jumalalle tai epäjumalille. Yksi käytännön syy löytyy kuninkaan kirjasta: "Mutta kansa uhrasi uhrikukkuloilla, koska niihin aikoihin ei vielä oltu rakennettu temppeliä Herran nimelle." (1.Kun.3:2; ks. myös1.Aik.21:29; 2.Aik.1:3,13). Mutta kun temppeli oli rakennettu missä tuli uhrata, säilyivät edelleen uhrikukkulat. Tai paremminkin kuninkaasta riippuen niitä hävitettiin tai niitä rakennettiin (vrt. 1.Kun.11:7; 2.Kun.23:19). Toinen ihmisten määrittämä syy uhraamiseen uhrikukkuloilla oli etäisyys oikealle uhripaikalle tai että oikea uhripaikka oli "väärällä" puolella jakaantuneessa valtiossa (ks.1.Kun.12:26-33: 2.Kun.18:22).

Herra ei katsonut hyvällä uhrikukkuloita. Uhrikukkulapapeilla ei ollut  asiaa Herran alttarille Jerusalemissa (2.Kun.23:9).

Uhrikukkuloita ei pitänyt olla, ja kuitenkin niitä oli. Keksitkö yhtään vastaavaa piintynyttä käytäntöä tästä ajastamme missä elämme? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti