Jerobeamin synti

Kun Raamatussa puhutaan Jerobeamin synnistä, sillä viitataan Jerobeam-kuninkaaseen (2.Kun.23:15).

Valtakunta oli jakaantunut pohjoiseen Israeliin ja eteläiseen Juudaan. Israelin kuninkaana Jerobeam pelkäsi, että kansa menee uhraamaan Juudaan Jerusalemiin missä oli temppeli ja että heidän sydämensä kääntyy Juudan kuninkaan Rehabeamin puoleen.

Jerobeam teetti kaksi kultaista vasikkaa ja sanoi: " - Te olette jo tarpeeksi kauan kulkeneet Jerusalemissa. Katso, Israel, tässä on sinun Jumalasi, joka on johdattanut sinut Egyptin maasta." (1.Kun.12:28, lue 1.Kun.12:25-33). Sitten hän vielä keksi omasta päästään juhla-ajat:

"Ja Jerobeam laittoi juhlan kahdeksannessa kuussa, kuukauden viidentenätoista päivänä, sen juhlan kaltaisen, jota vietetään Juudassa, ja nousi silloin itse alttarille; niin hän teki Beetelissä ja uhrasi niille vasikoille, jotka hän oli teettänyt. Ja tekemiänsä uhrikukkulapappeja hän asetti virkaan Beeteliin. Hän nousi sille alttarille, jonka oli teettänyt Beeteliin, viidentenätoista päivänä kahdeksatta kuuta, jonka kuukauden hän oli omasta päästään keksinyt. Hän laittoi silloin juhlan israelilaisille ja nousi alttarille polttamaan uhreja." (1.Kun.12:32-33)

Myöhemmin saamme lukea Juudan kunigas Joosian puhdistustoimista:
"Myöskin Beetelissä olevan alttarin, sen uhrikukkulan, jonka oli teettänyt Jerobeam, Nebatin poika, joka saattoi Israelin tekemään syntiä, senkin alttarin uhrikukkuloineen hän kukisti; sitten hän poltti uhrikukkulan ja rouhensi sen tomuksi sekä poltti asera-karsikon." (2.Kun.23:15)

Jerobeam teki uskonnon. Se nousi ihmisestä, ei Jumalasta. Jumala ei käskenyt tehdä kultaisia vasikoita palvottaviksi. Jerobeamin uskonto oli vailla Jumalan Henkeä, iljetys. Miten on tänä päivänä? Olisiko tänä päivänä puhdistukselle tarvetta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti