4.Moos.30

Lupauksista on hyvä pitää kiinni. Muuten on vaarana luottamuksen menettäminen. Luottamuksen voi menettää nopeasti, mutta onkin pidempi prosessi saada luottamus takaisin. Mitä sitten, jos veli pettää luottamuksen? Kyllä sitä edelleen voi veljeä rakastaa, mutta harmittaahan se totta kai. Raamatussa sanotaan, että "On parempi, ettet lupaa, kuin että lupaat etkä täytä" (Saarn.5:5) 

Kuningas Hedodes meni lupaamaan Herodiaan tyttärelle mitä ikinä tämä anoisi. Hän anoi Herodekselta Johannes Kastajan päätä. "Silloin kuningas tuli murheelliseksi, mutta valansa ja pöytävierasten tähden hän käski antaa sen." (Matt.14:9); Johannes Kastajalta lyötiin pää poikki. Apostolien teossa luvussa 23 juutalaiset tekivät salaliiton Paavalia vastaan. He sanoivat: "Me olemme kirouksen uhalla vannoneet, ettemme mitään maista, ennenkuin olemme tappaneet Paavalin." (Ap.t.23:14); En tiedä kuinka vannoneiden juutalaisten kävi, sillä Paavali pysyi edelleen hengissä. Mooseksen kirjassa sanotaan: "Jos joku tekee lupauksen Herralle tahi valalla vannoen sitoutuu kieltäytymään jostakin, älköön hän rikkoko sanaansa, vaan tehköön kaiken, mitä hänen suunsa on sanonut." (4.Moos.30:3). 

Otsikon luku 30 antaa tässä asiassa joitakin huojennuksia naisille; Nuoren tytön isä ja toisaalta vaimon aviopuoliso voivat tietyissä tapauksissa purkaa vastakkaisen sukupuolen esittämät lupaukset (ks. 4.Moos.30:4-6 ja 30:7-16). Mutta tosiaan: "On parempi, ettet lupaa, kuin että lupaat etkä täytä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti