4.Moos.1

Jakeessa 1.Moos.46:27 sanotaan: ”Ja Joosefin poikia, jotka syntyivät hänelle Egyptissä, oli kaksi. Jaakobin perheen jäseniä, jotka siirtyivät Egyptiin, oli kaikkiaan seitsemänkymmentä henkeä.” Jaakobia sanottiin Israeliksi (2.Moos.1:1). Israelilaiset olivat Egyptissä noin 400 vuotta (2.Moos.12:40). Kun israelilaiset lähtivät Egyptistä, oli heitä noin 600 000 miestä (2.Moos.12:37). Neljännen Mooseksen kirjan luvussa 1 on israelilaisten katselmus noin vuosi sen jälkeen kun he olivat lähteneet Egyptistä: ”Ja kaikkiaan katselmuksessa olleita israelilaisia oli perhekunnittain, kaksikymmenvuotisia ja sitä vanhempia, kaikkia Israelin sotakelpoisia miehiä, näitä katselmuksessa olleita oli yhteensä kuusisataakolme tuhatta viisisataa viisikymmentä.” Jos määrään lisää naiset, lapset ja vanhukset, määrä on miljoonissa. Lisäksi sanotaan: ”Mutta leeviläisistä, heidän  isiensä sukukunnasta, ei pidetty katselmusta yhdessä muiden kanssa.” (jae 47).

Mitä tämä israelilaisten suuri määrä kertoo? Se kertoo Jumalan ihmeestä ja varjeluksesta kasvattaa kansaa Egyptin vaikeissa oloissa. Se kertoo Jumalan ihmeestä ruokkia suuri määrä kansaa erämaassa. Se kertoo myös Jumalan uskollisuudesta lupauksilleen; Jumala oli puhunut Jaakobille unessa: ”Minä olen Jumala, sinun isäsi Jumala; älä pelkää mennä Egyptiin, sillä minä teen sinut siellä suureksi kansaksi.” (1.Moos.46:3). 


Jumala pitää huolta lapsistaan. Uudessa testamentissa sanotaan Jeesukseen uskovista:  ”Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa.” (Gal.3:26). On hyvä olla Jumalan oma ja luottaa siihen, että Taivaallinen Isä varjelee myös ahtaissa oloissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti