Aiheesta Jumala kostaa

Nykysuomen sanakirja antaa sanalle kostaa maallisen näkemyksen: Aiheuttaa jollekin vahinkoa tämän taholta itse kärsimänsä tai jonkun toisen osaksi tulleen vääryyden, pahanteon, häväistyksen tms. johdosta saadakseen täten tyydytystä loukatulle oikeudentunnolleen.

Raamatullinen ”kostaa” on vähän eri linjoilla.

Huom. Jos sinua uskovana loukataan, sinun ei tule kostaa, eikä näin hakea tyydytystä millekään. Ei mitään ’silmä silmästä’ periaatetta (ks. Matt.5:39). Annetaan Jumalan hoitaa asia. Annetaan Jumalan kostaa! Jumalan kostaminen liittyy Jumalan oikeamielisyyteen, siihen, että oikeus tapahtuu.

Raamatun kostaa sanoihin usein liittyy ajatus tasauksesta, palauttamisesta, korvaamisesta, takaisin maksamisesta ja rankaisemisesta. Vanhassa testamentissa on useita sanoja, jotka on käännetty kostamiseksi.

Raamattu sanoo, että Jumala kostaa (esim. 5.Moos.32:35, Room. 12:19). 

Kain tappoi veljensä Aabelin. Jumala sanoi Kainille: ”Mitä olet tehnyt? Kuule, veljesi veri huutaa minulle maasta" (1.Moos.4:10, ks. Ilm.6:9-10).

Haku Raamattusovelluksella sanoille ”Jumala kostaa” tuotti tuloksen: Ps.94:23, Nah.1:2 ja 2.Tess.1:6,8. 

1.- Ps.94:19-23

-käännös 38/33 - ”Hän kostaa heille heidän ilkityönsä”

-käännös RK ”Hän kääntää heidän pahuutensa heitä itseään vastaan”

-käännös KJV ”Bring upon them their own iniquity”

-alkukieli painottaa: tuoda takaisin, palauttaa heille heidän pahuutensa.

Jumala kääntää pahantekijöiden miekan heitä itseään vastaan: ”kaikki jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat” (Matt.26:52)

2.- Nah.1:2-3

”Kiivas Jumala ja kostaja on Herra. Herra on kostaja ja vihastuvainen. Herra kostaa vihollisilleen ja pitää vihaa vihamiehillensä. Herra on pitkämielinen ja suuri voimassansa, mutta Herra ei jätä rankaisematta. Hänen tiensä käy tuulispäässä ja myrskyssä, ja pilvi on hänen jalkojensa tomu.”

Uskova ei ole Jumalan vihollinen, vaan Jumalan lapsi (Joh.1:12). Jeesukseen uskova on saanut kaikki syntinsä anteeksi (1.Joh.2:2). Jumala ei kosta uskovalle menneisyydessä tehtyjä mokia, koska ne on annettu anteeksi. Sovituksen sana on otettu vastaan. Uskovalla on rauha Jumalan kanssa.

3.- 2.Tess.1:6,8

”koskapa Jumala katsoo oikeaksi kostaa ahdistuksella niille, jotka teitä (=uskovia) ahdistavat, ja antaa teille, joita ahdistetaan, levon yhdessä meidän kanssamme, kun Herra Jeesus ilmestyy taivaasta voimansa enkelien kanssa tulen liekissä ja kostaa (=rankaista) niille, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä ole kuuliaisia meidän Herramme Jeesuksen evankeliumille. Heitä kohtaa silloin rangaistukseksi iankaikkinen kadotus Herran kasvoista ja hänen voimansa kirkkaudesta,”

-jae 6: kostaa [antapodidoomi] =antaa takaisin, korvata, maksaa takaisin, kostaa

-jae 8: kostaa [ekdikeesis] = rankaista

Joosefilla olisi ollut mahdollisuus kostaa veljilleen, jotka olivat myyneet hänet ohi kulkeville kauppiaille, mutta 1.Moos.50:15, 19-21.

”Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää” (Gal.6:7). 

Jumala kostaa. Ja se on hyvä niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti