2.Moos.28

Luvussa 28 kerrotaan pappien pyhien vaatteiden valmistamisesta. Vaatteiden valmistus annettiin henkilöille, jotka Herra oli täyttänyt taidollisuuden hengellä (jae 3).  ”Ja nämä ovat ne vaatteet, jotka heidän on tehtävä: rintakilpi, kasukka, viitta, ruutuinen ihokas, käärelakki ja vyö. Ja he tehkööt sinun veljellesi Aaronille ja hänen pojilleen pyhät vaatteet, että he pappeina palvelisivat minua.” (jae 4).

Rintakilvestä sanotaan, että se on jumalanvastausten rintakilpi (jae 15). Rintakilpi oli tehty taskun muotoon ja sinne pantiin uurim ja tummim (jae 30).  Uurimia ja tummimia käytettiin jotenkin Jumalan vastausten hankkimiseksi joissakin tilanteissa. 


Uurimista ja tummimista ja niiden käytöstä Raamattu kertoo hyvin vähän (3.Moos.8:8, 4.Moos.27:21, 5.Moos.33:8, 1.Sam.28:6, Esra 2:63, Neh. 7:65.) Oliko kyseessä ”arvan” käyttö niin, että toinen kappaleista tarkoitti ’kyllä’ ja toinen ’ei’’? Tähän en osaa varmuudella vastata. Ajattelen joka tapauksessa, että tänä päivänä meidän ei tule mennä Herran eteen kysymään neuvoa ainakaan heittämällä kruunua tai klaavaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti