4.Moos.11

”Hän käski pilviä korkeudessa ja avasi taivaan ovet; hän satoi heille ruuaksi mannaa, hän antoi heille taivaan viljaa.” (Ps.78:23-24). ”Ja kasteen laskeutuessa yöllä leiriin laskeutui mannakin siihen.” (4.Moos.11:9). 

Israelilaiset söivät 40 vuotta mannaa (2.Moos.16:35). Se oli ravintoa mitä Jumala antoi heille pitkällä vaelluksellaan Egyptistä kohti Luvattua maata. Luvussa 11 kerrotaan miltä manna näytti, maistui ja kuinka siitä valmistettiin ruokaa.


”Ja manna oli korianderin siemenen kaltaista ja bedellion-pihkan näköistä.” (jae 11). Apogryfi-kirjoihin kuuluvassa viisauden kirjassa viitataan tässä yhteydessä rakeisiin (Viis.16:22). Mannaa koottiin, sitä jauhettiin käsikivillä tai survottiin huhmaressa. ”sitten he keittivät sitä padassa ja valmistivat siitä kaltiaisia.-” (4.Moos.11:8). Kaltiaiset olivat ohuita leipäsiä. Mannan maku oli kuin öljyleivoksen (jae 8) tai kuin hunajakakkujen (2.Moos.16:31, lue mannan säilyvyydestä 16:19-24).


Uudessa testamentissa Jeesus sanoo:

”Sillä Jumalan leipä on se, joka tulee alas taivaasta ja antaa maailmalle elämän.” (Joh.6:33). ”Minä olen elämän leipä; joka tulee minun tyköni, se ei koskaan isoa, ja joka uskoo minuun, se ei koskaan janoa.” (Joh.6:35).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti